160 Heideschapen in de file

Oma waar zijn de schapen?

ROCKANJE – De doorgaans zo makke schapen zorgden op donderdag 18 augustus in het bezoekerscentrum Tenellaplas voor de nodige spanning. ’s Ochtend om elf uur meldden zich al bezoekers uit Poortugaal voor de kudde die vanaf die dag een week lang in de duinen zou lopen. 

’s Middags na schooltijd kwamen daar na vele anderen ook drie kinderen langs. Zij stelden hun oma en baliemedewerker Paul de prangende vraag: ,,waar  zijn de schapen?’’

Die bleken om vier uur ’s middags gelukkig niet verdwaald in de duinen, maar nog onderweg te zijn. Het verkeer zat tegen. ,,Eerst mijn schaapjes op het droge’’, moet hun herder gedacht hebben. Na aankomst bracht hij de 160 dieren meteen naar de iets verderop gelegen winterweide. Daar overnachtten ze iedere avond. Vanaf vrijdag t/m gisteren konden ze op een ongeveer twee hectare groot terrein van de Heveringen rekenen op veel bekijks.

Het Zuid-Hollands Landschap zet de schapen – waarvan de meeste Drentse heideschapen – voor de begrazing in. Daarnaast vindt de stichting het bijzonder om een herder met honden en een grote schaapskudde aan het werk te laten zien. Het is het voor het tweede jaar dat er schapen naar de Heveringen zijn gekomen. Deze kudde loopt meestal in Zeeland.