46e Sportweek Vierpolders

Bij de toegangen naar het dorp staan grote borden. Het kan niemand ontgaan: op Hemelvaartsdag start de 46e Sportweek Vierpolders.

Tien dagen lang zijn er bijna vijftig activiteiten in het dorp. Voor alle leeftijden. Van een power yoga workshop tot golf en van wandelen met inwoners van de Plantage  tot een kidsrun. Het negen koppige bestuur van de Stichting Sportweek Vierpolders begint een jaar van tevoren met de voorbereidingen. Andere vrijwilligers organiseren weer de vele activiteiten.  ‘Het in elkaar zetten van het programma is echt een puzzel. Iedereen wil dat zijn evenement aandacht krijgt,’ aldus Wunold van Drunen. De Vierpoldenaar opent met burgemeester Betty van Viegen zaterdag 31 mei officieel de Sportweek. Van Drunen voor het eerst als voorzitter. Van Viegen voor het laatst als burgemeester van Brielle.

Zoals ieder jaar probeert de organisatie er weer één groot sportief feest van te maken. Nieuwe onderdelen zijn de wielrentocht, skate clinic en bootcamp. Terug van weggeweest is de hardloopwedstrijd. Ook staan er spraakmakende activiteiten op het programma, zoals blindminton voor kinderen en volwassenen en jeugdsjoelen. ‘Normaal zou je niet snel met z’n allen gaan sjoelen, maar één keer per jaar vinden kinderen dat geweldig,’ lacht Van Drunen. Zelf deed hij een paar jaar geleden aan één van de meest spraakmakende activiteiten ooit mee: abseilen van de Brielse dom. ‘Ik had nooit gedacht dat ik het zou durven. Prompt stond er toen ik beneden was een verslaggever voor mijn neus.’ Hij heeft het als voorzitter de komende week druk, maar gaat zeker meedoen aan de populaire autopuzzelrit en beachvolleybal. Van Drunen behoort zo tot de harde kern van Vierpolders. Al geeft hij geeft toe dat dat tien jaar geleden wel anders was. ‘Wij gingen tijdens de Sportweek vaak op vakantie, maar nu ik kinderen heb ontkom ik er niet aan!’

Zaterdag is de traditionele vlooienmarkt

.

De opbrengst gaat naar de altijd drukbezochte afsluitende feestavond. Tijdens die slotbijeenkomst op zaterdag 7 juni wordt de sportiefste straat van Vierpolders bekend gemaakt. Telkens heeft nog een andere straat gewonnen. Dat is niet waar het uiteindelijk in de week om draait. ‘Meedoen is het allerbelangrijkste. Je hoeft niet te winnen,’ stelt Van Drunen.

Voor wie het allemaal niet kan onthouden; iedere dag rijdt een geluidswagen door het dorp. De omroeper vertelt wat er die dag  in Vierpolders te doen is. Is dat niet in het social media tijdperk overbodig? Van Drunen besluit: ‘Dit is echt een stukje pure nostalgie. Ik weet zelfs nog dat mijn vader het gedaan heeft.’