52 Koopzondagen per jaar

Shopaholics kunnen straks waarschijnlijk hun hart in Hellevoetsluis ophalen. Winkels mogen daar van de gemeente straks iedere zondag open.

De gemeenteraad heeft bij de begrotingsbehandeling gevraagd om een verruiming van de openingstijden. Het college van B en W kiest er nu voor om heel Hellevoetsluis als toeristisch gebied aan te wijzen. Met die maatregel mogen alle winkels op zon- en feestdagen tussen acht uur ‘s ochtends en tien uur ’s avonds open. Uitgezonderd van 4 mei en 24 december.

Alleen het CDA en GroenLinks lieten vorige week tijdens de bespreking van het voorstel nog kritische geluiden horen. De extra openstellingen brengen volgens de twee politieke parijen voor kleinere ondernemers vooral hoge kosten met zich mee. Het zijn de grote winkels die van de koopzondagen zullen gaan profiteren. Raadslid Atie Koster (GroenLinks): ‘alleen daar is het op zondag in de Struyste Hoeck echt druk. Verder kan je er bijna een kanon afschieten.’ Zij vreest dat dit besluit alleen maar tot meer zorgen voor het winkelcentrum leidt.

Wethouder Evert Taal (IBH) benadrukte echter dat ondernemers hun winkel niet hoeven te openen. Er staat geen dwang achter. De gemeenteraad moet eerst definitief groen licht geven voordat de winkels langer open mogen.