Aardwarmteproject

BRIELLE – Het aardwarmteproject in Vierpolders verhit het politieke debat in Brielle. VVD-raadslid Frans Joost Heijboer haalde in een vergadering fel uit richting PvdA’er Yvonne de Groot.

Het Glaspark 4-P in Vierpolders met ruimte voor ongeveer 24 hectare kassen staat nog steeds te koop. Dit ‘Land van Piek’ is het glastuinbouwconcentratiegebied van de gemeente Brielle. Elders in het buitengebied is het glas gesaneerd. Vorig jaar trok een partij zich door de EHEC crisis op het laatste moment voor de koop van het glaspark terug. Het aardwarmteproject – Multi Energie Concept Vierpolders (MEC-V) – op de hoek van de hoek Prinsenweg en de Moersaatsenweg moet het glaspark een meerwaarde geven.

Op de locatie waar tot op heden gewassen worden verbouwd komen een pomphuis met pompen en warmtewisselaars en een puntkelder en verharding. Voor de verwarming van haar kassen vervangt de tuinderscoöperatie (T4P) in Vierpolders haar huidige energiebron aardgas door deze aardwarmte. Dit levert jaarlijks een enorme besparing op aan CO2-uitstoot en lagere en stabiele energiekosten. Ook toekomstige tuinders op het Land van Piek krijgen zo de mogelijkheid om op een duurzame wijze te gaan ondernemen.

Raadslid en tuinder Leo van der Val sprak van een mooi project. ,,De tuinbouwsector gaat en durft in duurzaamheid te investeren,’’ verzekerde de VVD’er. Yvonne de Groot van oppositiepartij PvdA waarschuwde echter voor het zwaar weer waarin de sector verkeert. Vooral nu er steeds meer in het buitenland wordt geproduceerd en elders in het land tuinderijen voor ‘een appel en een ei’ te koop staan. ,,Ik ben bang dat als de grond niet wordt verkocht ook het aardwarmteproject zal floppen.’’

Volgens wethouder Dick Verbeek (D66) is het huidige aantal tuinbouwbedrijven dat met het aardwarmteproject meedoet voor de exploitant al voldoende om met het door te laten gaan. De gemeente krijgt in ieder geval de kosten voor het mogelijk maken van de aanleg.

De Groot bracht in dat er jaren geleden nog veel meer afnemers nodig waren voor duurzame energie. ,,Dat was restwarmte van de industrie. U bent nu appels met peren aan het vergelijken. Het aardwarmteproject  willen ze ook in Tinte gaan doen,’’ antwoordde Van der Valk. Haar inbreng leidde meteen tot een felle reactie van raadslid Frans-Joost Heijboer (VVD). Hij herinnerde de PvdA politica eraan dat zij in 2005 met de VVD heeft afgesproken om het buitengebied op te schonen en heeft besloten om voor een glastuinbouwconcentratiegebied aan te wijzen. Zijn vader Aart was destijds wethouder. ,,U pakt nu elk punt om maar een trap tegen het Land van Piek te kunnen geven.’’