Actiegroep wil snel duidelijkheid

De gemeente Westvoorne pakt het illegaal gebruik van gemeentegrond aan. Bewoners willen niet opdraaien voor het onduidelijk beleid van de gemeente.  

De zaak blijkt bij 58 singelwoningen ingewikkelder te zitten dan gedacht

Het bureau Eifel uit Arnhem is voor een bedrag van 175.000 euro ingehuurd om schoon schip te maken. Bewoners kunnen de grond kopen voor 80 euro per vierkante meter of teruggeven. Wethouder Paméla Blok (Inwonersbelang Westvoorne) benadrukt dat het niet gaat om de gemeentekas te spekken. ‘Het gaat ons om het verkrijgen van duidelijkheid over het eigendom.’ De zaak blijkt bij 58 singelwoningen ingewikkelder te zitten dan gedacht. Met de eerste eigenaren is een overeenkomst gesloten tussen de toenmalige gemeente Rockanje over het gebruik van een strook langs het water grond. Volgens de gemeente kan die niet worden overgedragen aan de volgende bewoners. ‘We voeren nu een-op-een gesprekken met de eigenaren,’ aldus Blok. De wethouder wacht de gesprekken af.

Tonny Jongeling van de actiegroep Snippergoen hoopt dat er voor iedereen snel duidelijkheid komt. De groep, die bestaat uit bijna veertig huishoudens, wil niet opdraaien voor het onduidelijke beleid van de gemeente van al die jaren.  Het gaat om percelen tot wel 190 vierkante meter grond per woning. ‘Sommigen wachten al bijna een jaar. Het gaat om duizenden euro’s.’

Arie en Tonny Jongeling zelf kochten zeventien jaar geleden een hoekwoning aan het Vinkenhof uit 1977. Ze dachten een woning met tuin aan het water te hebben gekocht. Tot een paar maanden geleden de gemeente op de stoep stond. Ze zouden 16 vierkante meter gemeentegrond in gebruik hebben. Bij Tjitske Kramer van de Lindenhorst loopt de erfgrens zelfs dwars door een tuinhuis. In 2003 heeft ze vergunning daarvoor aangevraagd. De gemeente heeft het toen gecontroleerd en goed bevonden.

De actiegroep groept vraagt zich af of het project niet veel meer gaat kosten dan dat het oplevert. De eigenaren hebben jarenlang gratis het groen onderhouden.  Kramer:  ‘Men kan alleen met een bootje over de singel deze stukjes grond bereiken.’