Advies commissie: ‘fusie Brielle, Hellevoetsluis en Westvoorne’

Westvoorne is door de verstoorde politieke verhoudingen geen betrouwbare gesprekspartner voor andere gemeenten. Tot dit oordeel komt de visitatiecommissie Bestuurskracht Voorne-Putten.

Het is steeds onduidelijk of regionale onderhandelingsresultaten op steun van de Westvoornse gemeenteraad kunnen rekenen. Ook staat de politieke impasse een goed debat over de positie van Westvoorne op het eiland in de weg. De gemeente is wel bereidheid tot samenwerking, maar door interne problemen komt dit lastig van de grond.

Onderzoeksbureau BMC voerde een regionaal bestuurskrachtonderzoek uit. De driekoppige visitatiecommissie, bestaande uit een onderzoeker en twee oud-burgemeesters, boog zich daarna hierover en kwam met een eigen rapportage. Zij adviseren een fusie van de drie gemeente op Voorne op de middellange termijn.

De Westvoornse politiek bespreekt maandag 10 februari het rapport en discussieert over hoe het bestuurlijk verder moet. Drie dagen later, donderdag 13 februari, komen de vijf gemeenten bij elkaar om over hun gezamenlijke toekomst te praten.