Afscheid en installatie gemeenteraad

Burgemeester Peter de Jong sloot vorige week dinsdag de raadsperiode af. Twee dagen later installeerde hij de nieuwe gemeenteraad. De burgemeester hoopt vooral dat de onderlinge verhoudingen verbeteren. ‘Dit was niet de meest saamhorige periode.’ De raadsleden zelf gaven het startschot voor een betere samenwerking.

 

Vertrek raadsleden

Zeven raadsleden vertrekken – al dan niet tegen hun zin – uit de gemeenteraad. Burgemeester De Jong had voor ieder een persoonlijk woord. PvdA-fractievoorzitter Corry Langendoen – Briggeman zat sinds februari 1993 in de gemeenteraad. Zij volgde toen Jaap Heijndijk (nu VVD-raadslid) op. Langendoen was eerst raadslid voor Gemeentebelangen Westvoorne. Sinds 2010 voor de PvdA.  In de tussentijd ging de Tintese na een conflict met de lokale partij nog even door als eenmansfractie. ‘Een zeer betrokken en bevlogen raadslid. Iemand die daarnaast veel vrijwilligerswerk doet,’ aldus de burgemeester. Ook Langendoens dorpsgenoot VVD-factievoorzitter Ruud Dukker zwaait af. Hij is al sinds 2006 actief in de Westvoornse politiek. De eerste vier jaar als fractieassistent en sinds 2010 als raadslid. ‘Een raadslid dat rust uitstraalde en redelijkheid in het debat probeerde te brengen.’ VVD-raadslid Janneke Krajenbrink – Meinds neemt eveneens afscheid. Zij werd acht jaar geleden raadslid en hield zich vooral bezig op het terrein van Inwonerszaken. Toenmalig fractievoorzitter Leo Laaij droeg het fractievoorzitterschap in haar eerste raadsperiode aan haar over met de woorden: ‘je gaat nu leiding geven aan drie oude mannen (Laaij, Rob van Leeuwen en Wim van Montfoort).’ Krajenbrink gaf het voorzitterschap twee jaar later op haar beurt weer over aan Dukker. De burgemeester nam ook afscheid van Piet Beukelman. ‘Je was op heel veel gelegenheden aanwezig. Dat is belangrijk voor een raadslid.’ Wim Hartog keert vooralsnog niet terug in de raad, maar blijft actief als fractieassistent. Hij bemande sinds 2005, toen Ies Klok na de val van de coalitie wethouder werd, de eenmansfractie van D66. Over hem zei De Jong: ‘Iemand die het begrip SMART populair maakte en met bevlogenheid sprak over duurzaamheid.’ Alice Vermeer stond op plaats 6 van de kandidatenlijst van Partij Westvoorne en viel net buiten de boot. Zij was vier jaar lang raadslid voor de nieuwe lokale partij en actief in de commissie Inwonerszaken. Vermeer kenmerkte zich daar volgens de burgemeester door een gedegen voorbereiding. ‘Je hebt de Agenda 22 op de agenda van de raad weten te krijgen.’ Rien Huisman van Partij Westvoorne vertrekt ook als raadslid. Maar hij was door ziekte bij het afscheid afwezig.

Weer twintiger

Donderdag begon de tiende raadsperiode in de geschiedenis van de gemeente Westvoorne. VVD’er Jaap Heijndijk verwelkomde als nestor van de gemeenteraad het jongste raadslid: zijn 23-jarige nichtje Nicolien Heijndijk (Gemeentebelangen Westvoorne). Hij begon in 1982 als twintiger als raadslid en was jarenlang de jongste. De oude Heijndijk kon zich daarom goed indenken wat de jonge Heijndijk moet voelen: ‘Nu zit hier. Gaat het wel goed? Word ik wel gehoord als ik wat zeg?’

Nieuw begin

De kersverse gemeenteraad nam unaniem en onder luid applaus een motie aan. In de komende vier jaar moeten de omgangsvormen tussen de lokale politici aanzienlijk verbeteren. Debatten moeten gaan over het onderwerp en niet op de persoon gericht zijn. De raadsleden stellen een gedragscode op voor hoe ze met elkaar moeten omgaan.