Afscheid na een halve eeuw

Wim-van-Noord

BRIELLE – Gemeentesecretaris Wim van Noord nam donderdag 31 oktober afscheid van de gemeente Brielle. De man ‘die alles weet en regelt’ gaat na precies vijftig jaar als ambtenaar werkzaam te zijn geweest met pensioen.

Zijn carrière typeert zich als die van ‘krantenjongen tot mediatycoon’. De zeventienjarige Van Noord begon in 1963 als typist bij de toen nog zelfstandige gemeente Vierpolders. In 1980 was de samenvoeging met vestingstad Brielle en het dorp Zwartewaal. Van die nieuwe gemeente werd hij in 1997 gemeentesecretaris.

Burgemeester Betty van Viegen kwam in 2002 naar de geuzenstad. Het klikte meteen tussen de rustige gemeentesecretaris en temperamentvolle burgemeester. Zij noemt hem ‘loyaal, betrouwbaar en recht door zee’. ‘Van Wim gaat een kalmerende werking uit,’ sprak Van Viegen hem ‘s avonds tijdens de drukbezochte receptie in het BRESTheater toe. ‘Hij weet en regelt het wel.’

Van Noord zag tegen zijn afscheid op. ‘Niets is zo moeilijk als besturen,’ concludeert hij na een halve eeuw. De vertrekkende secretaris is vooral trots op het feit dat hij met vele anderen Brielle op de kaart heeft gezet. In de afgelopen tien jaar zag hij onder andere scholen, een theater en sportpark verrijzen.

Van Noord blijft als voorzitter van de 1 April Vereniging bij het stadje betrokken. Hij zet zich in voor een oudheidkamer in het Kruithuis. Als afscheidscadeau kreeg hij het eeuwenoude gebouw in de vorm van een spaarpot. De giften gaan naar de inrichting van de  permanente expositie over de 1 aprilvieringen en de vereniging.

Piet Schouten is de nieuwe gemeentesecretaris van Brielle.