Alternatieven carbidschieten

Omwonenden willen niet dat het carbidschieten volgend jaar niet bij de Eerste Slag in Rockanje plaatsvindt. Ze stappen met de Verontruste Burgers naar de bestuursrechter.

Burgemeester Peter de Jong van Westvoorne wil met alle betrokkenen in gesprek. Hij staat open voor alternatieve locaties voor het evenement op oudejaarsdag. De parkeerplaats aan de Eerste Slag heeft wel de voorkeur van de organisatie van het carbidschieten. Daar kunnen ze op het afgezette terrein veilig carbidschieten.

Omwonenden en de Vereniging Verontruste Burgers van Voorne (VVBV) zijn echter fel tegen knallen in een natuurgebied. Ze vragen de bestuursrechter om dit definitief een halt toe te roepen. De VVBV probeerde in december via de voorzieningenrechter het evenement al te stoppen, maar ving bot. Omwonenden hadden volgens omwonende Ton Oorschot veel last van de harde knallen. ‘Mensen met huisdieren moesten uitwijken.’ Volgens hem waren de knallen tot in Hellevoetsluis te horen. Hij roept het gemeentebestuur op het natuurgebied te ‘omarmen’.