Angepast plan bouw scholen binnenstad

,,hoe komen we van de schoolgebouwen af?’’ 

Het aantal basisschoolleerlingen in Brielle neemt de komende jaren af. De gemeente past daarom het bouwplan voor de uitbreiding en nieuwbouw van cbs Geuzenschip en obs Meester Eeuwout aan.

Voor de verouderde obs Meester Eeuwout aan het St. Catharijnehof komt een geheel nieuw schoolgebouw.  Het gebouw krijgt een fysieke verbinding met het naastgelegen, onlangs gerenoveerde cbs Geuzenschip aan de Venkelstraat. In december 2012 is het Definitief Ontwerp voor de twee basisscholen in de binnenstad vastgesteld. Het dagelijks bestuur van de geuzenstad besloot op basis van de in januari 2013 ontvangen leerlingenprognoses echter dat de nieuwe Meester Eeuwout toch niet zes, maar vijf lokalen moet krijgen. Cbs Geuzenschip krijgt er niet twee, maar slechts één lokaal bij.

Het oorspronkelijk bouwplan is zoveel mogelijk gehandhaafd.De gebouwen worden in elkaar geschoven en aan beide kanten iets verkort. De aanpassing moet Brielle 2,5 ton aan bouwkosten besparen. Ook de schoolbesturen willen een kleinere school. Zo houden ze meer over om in het onderwijs te steken.

De politiek heeft begrip voor de situatie. ,,Wat gebeurt er als de economie weer aantrekt? We bouwen niet voor tien jaar. Moeten we er dan een container bij zetten?,’’ vroeg raadslid Peter Kroone (VVD) zich hardop af. Mocht blijken dat over vijftien jaar het aantal leerlingen weer toeneemt dan kan de personeelsruimte van obs Meester Eeuwout worden ingezet als klaslokaal. Bij cbs Geuzenschip kan nog een lokaal worden aangebouwd.

Kleinere nieuwbouw heeft ook andere voordelen. De schoolpleinen worden ruimer en er gaan geen parkeerplaatsen verloren. Dit laatste was kritiek punt van de omwonenden.

Eerder besloot Brielle door de leerlingenprognoses om geen basisschool in de nieuwbouwwijk Nieuwland–Oost neer te zetten. Wethouder Wilbert Borgonjen (CDA) vindt dat Brielle zich nog steeds in een luxepositie bevindt. ,,In andere gemeente is zelfs de vraag: ,,hoe komen we van de schoolgebouwen af?’’