Asfaltpad

De gemeente Westvoorne heeft het wandelpad tussen de Eerste en Tweede Slag laten asfalteren. Sindsdien houdt het de gemoederen flink bezig.


De asfaltlaag met een zandkleurige toplaag ligt op het vorige verharde pad voor mindervaliden. Dat was van een ander materiaalsoort, maar er erg slecht aan toe. Vandaar dat de gemeente snel heeft gehandeld. Wethouder Paméla Blok (Inwonersbelang Westvoorne) vindt, net als coalitiepartijen Inwonersbelang Westvoorne en Partij Westvoorne, dat de duinen voor mindervaliden toegankelijk moeten zijn.
Westvoornse oppositiepartijen zijn woedend. Ze willen de gehandicapten en ouderen buiten de discussie laten. Het pad is zonder toestemming vooraf van Natuurmonumenten, de omgevingsdiensten Haaglanden en Zuid-Holland Zuid en het waterschap aangelegd. ‘We moeten zuiniger met onze natuur omgaan,’ vindt raadslid Regina Roggeveen (PvdA). Die eerste drie bekijken nu of het pad er mag liggen.
De gemeente Westvoorne noemt het asfalteren onderhoud. Het is betaald uit de 7 ton subsidie van de toenmalige stadsregio Rotterdam voor de herinrichting van het gemeentelijk duinterrein. Van onderhoud is volgens raadslid Jacqueline van Hoey Smith (VVD) echter geen sprake. ‘Er ligt een compleet nieuw pad.’ Ze zegt dat er genoeg natuurlijke alternatieven zijn voor asfalt. ‘Als wij vooraf waren geraadpleegd had er zeker een andere verharding gelegen.’