Balkenendenorm

De gemeente gaat vanaf 2012 niet meer inkopen bij organisaties die overheidssubsidie krijgen en waarvan een bestuurder meer verdient dan de Balkenendenorm. Alle politieke partijen hebben tijdens de begrotingsbehandeling met het voorstel van oppositiepartij SP ingestemd.

De gemeente wil met de motie een signaal afgeven aan de publieke sector. In een tijd van bezuinigingen zullen ook instanties waar de gemeente een subsidierelatie mee heeft, zoals zorginstellingen of culturele organisaties,  eraan moeten geloven.  De Brielse gemeenteraad accepteert het niet dat er in de publieke sector exorbitante salarissen worden uitbetaald. ,,Een normaal salaris is in ieder geval een salaris onder de beloning van de premier van ons land,’’ aldus raadslid Diana van Bennekom (SP). Brielle zou volgens burgemeester Betty van Viegen aan één organisatie subsidie verstrekken waar een medewerker meer dan de Balkenendenorm van 1,8 ton verdient.

Aanvankelijke stelde de SP voor om de subsidie te korten op het overschrijdende bedrag dat de bestuurder boven het premiersalaris verdient. Burgemeester Van Viegen legde uit dat dit niet mogelijk is. Het gevaar bestaat dan ook dat de organisaties op andere taken en salarissen gaat bezuinigen, behalve op die van de bestuurder.  De gemeente kan er wel voor kiezen om niet meer in te kopen.