Bedenk alternatief toeristenbelasting

Westvoorne heft geen toeristenbelasting meer op tijdelijke werknemers in huurwoningen. De politiek dring aan op een alternatief om de gemeentekas te spekken.

Tijdelijke werknemers die een woning huren moesten vanaf juli 2013 toeristenbelasting betalen. Deze groep huurders verbleef lange tijd gratis in de gemeente. ‘Maar de heffing kost ons meer dan dat die oplevert,’ concludeert wethouder Erik Mulder (D66). De opbrengst in 2013 is bijna 14.000 euro. Veel lager dan de verwachte 75.000 euro. De gemeente moest ook nog eens 17.000 euro uittrekken om de belasting te heffen. Bovendien klaagden verhuurders omdat zij het aantal overnachtingen moesten registreren en er zo een administratieve taak bijkregen.

Partij Westvoorne, VVD en CDA zijn voor de afschaffing. ‘Verhoog liever de belasting voor toeristen en zet ook die in voor het toerisme,’ suggereert Emma van Blom (Partij Westvoorne).

Gemeentebelangen Westvoorne wil dat tijdelijke werknemers voor hun verblijf in de gemeente blijven betalen. Gasten van hotels, campings en pensions moeten wel belasting afdragen. ‘Bij de een wel en bij de ander niet is moeilijk uit te leggen,’ aldus fractievoorzitter Bert Heijndijk. PvdA’er Regina Roggeveen is het om een andere reden met hem eens. ‘Je wilt door middel van een registratie ook weten wie zich in de gemeente bevindt.’

De gemeenteraad neemt dinsdag 27 mei een besluit. Wethouder Mulder zoekt intussen naar mogelijkheden om het ontstane gat in de begroting te dichten.