Bestaansrecht verenigingen bedreigd

ROCKANJE – Op dinsdag 20 december bedankte het gemeentebestuur iets meer dan honderd vrijwilligers met een stamppotbuffet. 2011 Was ook nog eens het Europees Jaar van het Vrijwilligerswerk.

‘Zonder vrijwilligers zou heel veel in Westvoorne niet kunnen plaatsvinden,’ stelde wethouder Nico Groenwegen eerder dit jaar. Het zijn zware tijden voor verenigingen en stichtingen. De Nederlandse samenleving verandert. Soms is het aanbod van nieuwkomers zo klein dat dit hun bestaansrecht bedreigt.

Sinds 1 september jl. is Westvoorne aangesloten bij de vrijwilligersvacaturebank die vraag en aanbod op elkaar afstemt. ‘Vroeger kwamen vrijwilligers iedere week op vaste tijdstippen. Nu werken ze liever mee aan een afgerond project, dat niet al te lang duurt. Terwijl organisaties en verenigingen juist op zoek zijn naar mensen die iedere week komen,’ aldus coördinator Anja Hollanders. ‘Het verassende is dat veel mensen met een drukke baan zich actief inzetten. Terwijl er mensen zijn die de hele dag thuis zitten en niets doen.’

Verenigingen en stichtingen mochten voor de feestelijke avond in Cultureel Centrum De Merel in Rockanje maximaal twee personen sturen. Medewerkers van sector Inwonerszaken waren voor één avond hun bedienden. Burgemeester Peter de Jong en de wethouders Nico Groenewegen, Ies Klok (D66), Hans van Lith (Gemeentebelangen Westvoorne) en Wim van Montfoort (VVD) schoven aan tafel bij de vrijwilligers. Ook enkele raadsleden waren aanwezig.