Bestemmingsplan aardwarmteproject

BRIELLE – De Brielse gemeenteraad heeft groen licht gegeven voor het aardwarmteproject aan de Moersaatsenweg in Vierpolders. Dinsdag gingen alle politieke partijen akkoord met het bestemmingsplan.

Op de locatie waar nu nog gewassen worden verbouwd komen een pomphuis met pompen en warmtewisselaars en een puntkelder en verharding. Voor de verwarming van kassen vervangt de tuinderscoöperatie (T4P) in Vierpolders de huidige energiebron aardgas door deze aardwarmte. Dit levert jaarlijks een enorme besparing op aan CO2-uitstoot en lagere en stabiele energiekosten. Ook toekomstige tuinders op het Land van Piek krijgen zo de mogelijkheid om op een duurzame wijze te gaan ondernemen.

Het ontwerp bestemmingsplan lag van 23 maart tot en met 3 mei ter inzage. Vier zienswijzen zijn ingediend. ,,Het algemeen belang gaat hier boven het individueel belang,’’ beargumenteerde raadslid Bas van der Linden (CDA) zijn goedkeuring. Hij doelde hiermee op de bezwaren van omwonenden. Zij vrezen onder andere voor overlast door de werkzaamheden tijdens de aanleg en later voor geluidsoverlast. Hun uitzicht verandert bovendien van akkerbouwland in een bedrijventerrein. ,,Niet voor niets zijn er deze avond geen insprekers. Zij weten dat er weinig meer te veranderen is,’’ constateerde raadslid Yvonne de Groot (PvdA).

De bedoeling is om in september te starten met de boorwerkzaamheden. Inmiddels heeft de gemeente Brielle de investeringskosten van 125.000 euro al van de ontwikkelaar teruggekregen. Later komt hier nog twee maal een bedrag van 425.000 euro bij.

Wethouder Klaas Schipper (VVD) beloofde ook na de realisatie naar de omwonenden te luisteren.