Bezoek burgemeester: ‘op de koffie bij de firma Beukelman’

Bezoekers van Chinese restaurants hebben grote kans dat ze prei van de firma Beukelman uit Rockanje krijgen voorgeschoteld. Frans Beukelman levert namelijk direct aan plaatselijke ondernemingen. Hij is nog één van de weinige tuinders in de regio met vollegrondsgroenten. Vorige week dinsdag bezocht burgemeester Peter de Jong zijn bedrijf aan de Torenweg.

 

Kleinschalig

Het bezoek van de burgemeester begint met koffie en een slagroomtaart in de bedrijfskantine. ‘Ik had maar één doel: ‘tuinder worden,’ antwoordt Frans Beukelman op de vraag of hij altijd de zaak van zijn vader heeft willen overnemen. De restanten platglas laten zien hoe zijn vader Dirk hier in de jaren zestig van de vorige eeuw als “keuterboertje” begon. Hij heeft nu slechts 2000 vierkante meter aan glas. Beukelman teelt op het terrein van vijf hectare de groenten hoofdzakelijk in de openlucht. De hoofdproducten zijn bloemkool en prei. Verder groeien er aan de Torenweg andijvie, boskroten, (stok)sperziebonen, snijbonen, aardappels, aardbeien en meloenen.

De producten zijn onder andere voor het grote versbedrijf The Greenery bestemd. ‘Ook in de supermarkt in het dorp staat een bordje “bloemkool uit Rockanje,’ vertelt hij met zichtbare trots aan de burgemeester. ‘Daar heb ik in de loop der jaren een goed contact mee opgebouwd.’’ Op vrijdag- en zaterdagochtend is er verkoop aan huis.

Frans Beukelman werkt met zijn vader en slechts één vaste medewerker. Verder verdient de lokale jeugd bij hem bij.

 

Veranderingen

In de loop der jaren is er veel voor de familie Beukelman veranderd. Vroeger was bospeen het product dat in de zanderige gronden van de polder Stuifakker groeide. Dit is voor tuinders al lang niet meer rendabel. Frans Beukelman teelt het hele jaar door diverse groentesoorten om zijn risico’s te spreiden. Als er één soort slecht in het nieuws zou komen, zoals recentelijk met de komkommers, betekent dat anders vrijwel automatisch een zwaar verlies.

Dan is er nog het kierbesluit. Beukelman is om die reden zelfs in het NOS Journaal en het televisieprogramma EénVandaag geweest. De tuinders zien het als een bedreiging voor de zoetwatervoorraad. ‘Ik word er overal op aangesproken. Bij de bakker en waar ik verder ook kom.’ Ook de burgemeester heeft één van de uitzendingen gezien. 

Beukelman beschouwt het telen van de groenten uiteindelijk niet als de grootste bedreiging voor het bestaan van zijn bedrijf. De wereld om hem heen is vooral veranderd. In de polder komen bijvoorbeeld steeds meer burgerwoningen te staan. Het begrip voor de tuindersector is volgens hem soms ver te zoeken. Bovendien zijn de reeën veelvuldige bezoekers van zijn bedrijf.

 

Slagroomtaart

Het bezoek aan het bedrijf van Frans Beukelman vond plaats in het kader van het tweemaandelijkse “koffierondje” van de burgemeester. Ze kennen elkaar tot deze zomerse middag vooral van overleggen met de LTO. Beukelman is voorzitter van de afdeling Voorne-Putten.

De burgemeester bezoekt – zonder gezelschap van één van de andere collegeleden – bedrijven en organisaties in Westvoorne. Zodoende  krijgt hij op een informele manier een beter beeld van hun werkzaamheden. Om de benaming “koffierondje” nog meer recht te doen neemt de burgemeester standaard een slagroomtaart mee.