Bibliotheken naar basisscholen

De bibliotheken in Oostvoorne en Rockanje verhuizen mogelijk naar de basisscholen. Het dagelijks bestuur en de Bibliotheek Zuid Hollandse Delta onderzoeken de mogelijkheden.

Zowel gemeente als bibliotheek willen een vernieuwingsslag maken. De bibliotheek wil vooral meer aandacht besteden aan de jeugd. Nog steeds hebben te veel kinderen een taal- en leesachterstand. Als de bibliotheken in de scholen zijn gevestigd kunnen leerlingen die met hun ouders nooit naar de bibliotheek gaan ook met boeken in aanraking komen. Alle leerlingen krijgen een lees- en mediaplan. De collectie voor volwassenen wordt na de verhuizing echter kleiner. Het is wel mogelijk om materiaal uit andere vestigingen te bestellen.

Voor de gemeente heeft de verhuizing met de noodzakelijke bezuinigingsslag te maken. De bibliotheek is één van de grootste subsidieontvangers. Alle politieke partijen reageerden positief op het voorstel. ‘Wat een goed idee. We bezuinigen en maken tegelijkertijd een kwaliteitsslag,’ vindt raadslid Janneke Krajenbrink (VVD). PvdA’er Regina Roggeveen maakte nog enkele kanttekeningen. Zij zal het instituut bibliotheek missen. ‘Het is toch anders om naar een school te gaan.’

De gemeente werkt de komende maanden de plannen uit. Wethouder Nico Groenwegen (CDA) gaat met de basisscholen in gesprek om te bekijken welke het meest in aanmerking voor een bibliotheekvestiging komen. Een werkgroep buigt zich over wat er met de leegkomende gebouwen gaat gebeuren. Nog dit jaar heeft het dagelijks bestuur een uitgewerkt voorstel op tafel liggen.