Bijna derde motie van wantrouwen

Rockanje – De coalitie voorkwam een mogelijk derde motie van wantrouwen in de richting van de inmiddels opgestapte wethouder Ies Klok (D66). Oppositiepartijen Partij Westvoorne en PvdA probeerden vorige week de Golfbaan Lagerwoude op de raadsagenda te krijgen.

Tweede overeenkomst

Grondeigenaar ASR wilde een golfbaan met woningen in de polder tussen de gemeenten Brielle, Hellevoetsluis en Westvoorne. Eind maart 2009 ondertekenden de gemeente en de vastgoedtak van de verzekeraar een samenwerkingsovereenkomst. ‘Het project had ons later iets kunnen opleveren,’ verklaarde wethouder Klok. Afgesproken is dat later in de realisatieovereenkomst zou komen vast te staan dat ASR de gemeentelijke voorbereidingskosten vergoedt. Toen de initiatiefnemer begin dit jaar van het plan afzag was die nog niet ondertekend. Het afgeketste project kost de gemeente nu 92.000 euro. Ies Klok noemde de situatie ‘spijtig’.

Niet genoeg  

De discussie in de commissie Grondgebied was voor de oppositiepartijen niet genoeg. Partij Westvoorne benadrukte dat de gemeente veel eerder de realisatieovereenkomst had moeten tekenen. ‘Dat was zelfs een wettelijke verplichting,’ zei fractievoorzitter Emma van Blom. PvdA’er Regina Roggeveen vond het erg dat de Westvoornse gemeenschap, die niets met de golfbaan te maken heeft, voor ASR moet opdraaien.

Tegenwoordig maakt de gemeente vooraf afspraken met ontwikkelaars in een exploitatieovereenkomst. Daarin staat op welk moment en voor welk bedrag er wordt afgerekend indien het project tussentijds stopt.

 

‘Dure les’

Fractievoorzitter Bert Heijndijk (Gemeentebelangen) merkte wrang op dat de Golfbaan Lagerwoude ‘helaas een dure les is geweest voor Westvoorne.’ De coalitiepartijen gaven wel aan dat er nog geen financiële crisis was toen het project startte. Het was niet te voorzien dat de omstandigheden zo drastisch zouden veranderen. De partijen voorkwamen zo de kans op een derde motie van wantrouwen in de richting van de wethouder binnen een jaar tijd. Maandag stapte Ies Klok zelf op vanwege de fouten in de verkoopprocedure van het Woonbedrijf.