Bijna veertig aspirant-raadsleden

Bijna veertig Westvoornaars lopen zich warm voor een politieke carrière. De gemeente heeft 38 aanmeldingen binnen voor de minicursus Gemeentepolitiek.

Dat aantal is meer dan verwacht. Het aantal plaatsen voor de cursus in januari en februari bleek onvoldoende. Daarom komt er in maart en april een twee ronde bijeenkomsten in het gemeentehuis in Rockanje. Vanavond – woensdag 23 januari – start de eerste ronde met negentien deelnemers.

Oud-onderwijzer burgemeester Peter de Jong keert voor even terug in zijn oude vak. Hij leert de cursisten zelf de basisbeginselen van de lokale politiek. Tijdens de eerste bijeenkomst vertelt de burgemeester hoe het bestuur werkt. Daarna volgen ze een raadsvergadering. De derde avond staat in het teken van een ontmoeting met de raadsleden.

Het koesteren van politieke ambities is voor deelname niet noodzakelijk. ‘Ik wil inwoners vooral inzicht in de politiek geven,’ benadrukt cursusleider De Jong. Hij vindt het belangrijk dat ze weten hoe het gemeentebestuur werkt. Hun verdere politieke loopbaan is geheel aan henzelf.

Aanmelden voor de cursus is niet meer mogelijk.