Binnenstad Brielle podium

Brielle – Op 30 locaties in de binnenstad van Brielle kwam afgelopen zaterdag de lokale geschiedenis tot leven. Van de Vader des Vaderlands tot een plaatselijke moordenares. Historische panden, die veelal normaal niet te bezoeken zijn, vormden het decor voor non-stop korte theatervoorstellingen.

 

Geesten

Inspiratiebron voor de middag was de Canon van Voorne-Putten en Rozenburg. ‘Er is heel veel in deze regio gebeurd. Zelfs de locatie kan het uitgangspunt zijn voor een stuk’, vertelde projectleidster Chantal Kradolfer tijdens de voorbereidingen. Sommige oud-bewoners kwamen dan ook (voor één dag?) terug. Aan de Voorstraat 45 doolde de geest van een boze Maarten Tromp rond. Na een paar eeuwen kon de zeeheld de afwijzing van zijn buurmeisje nog steeds niet verdragen. De rondleiding door de hotelkamers van de Nymph was kortom alleen bedoeld voor bezoekers met stalen zenuwen.

Dat niet alle vrouwen een achterstandspositie hadden bewees de vroegere bewoonster van het pand van theaterschool de Wildeman aan de Voorstraat. Een man op zee voor de VOC betekende natuurlijk niet dat een vrouw thuis stil zat. Zij stond haar mannetje en werkte gewoon door. De beroemde schrijver Johan Been vertelde bij zijn woonhuis bij het Asylplein verhalen over zeelieden uit latere tijden en nog veel meer.

 

Bloed

Hoog bezoek in de letterlijke en figuurlijke betekenis van het woord was er in het Nauwe Sloopje. Daar zwaaide Mary Stuart haar echtgenoot stadhouder Willem III uit, die op weg was naar zijn kroning tot koning van Engeland. ‘Goodbye William. Goodbye, my love.’ In de zeventiende eeuw moet ze zo in werkelijkheid op de toren van de Catharijnekerk hebben gestaan. Diezelfde kerk ontving een voorvader van de stadhouder. Daar was het aanstaand bruidspaar Willem van Oranje en Charlotte de Bourbon. Het grote moment in de kerk was uiteraard niet toegankelijk voor het gewone volk. Zelfs locoburgemeester Klaas Schipper mocht alleen getuige van de voorbereidingen van het huwelijk zijn. Even verderop, aan het Sint Catharijnehof 12, wachtte hem wel een warm welkom. Het Zakkendragersgilde De Kaailopers zong geuzenliederen.  ‘Bloed, bloed, bloed…’, klonk het in de binnenplaats van deze voormalige gevangenis. Dat dit in de loop der eeuwen vaker in Brielle heeft  gevloeid bleek weer uit het verhaal over moordenares Maartje Willems in café ’t Kont van het paard.

 

Theaterhal

‘Brielle Achter de Voordeur’ maakten de bezoekers aan de Langestraat 39 mee. Wethouder Wilbert Borgonjen zal naar alle waarschijnlijkheid niet vaak een voorstelling in een theater van één bij vier meter bijwonen. Aan de Langestraat had Loes Deur niet meer ruimte dan de hal van de woning nodig. Vier bezoekers op een klapstoel en een staande wethouder ging voortreffelijk.  

Naast toneel waren er muziek- en dansvoorstellingen en andere vormen van beeldende kunst in de drukke Brielse binnenstad. Op zaterdag 18 juni vinden in de Hellevoetse Vesting in het kader van het project ‘Hellevoetsluis: de Vestingcode’ non-stop korte theatervoorstellingen plaats. Ook dit is een initiatief van Voorne in Alle Staten. Het cultuurprogramma van de vijf gemeenten op Voorne-Putten, de provincie Zuid-Holland en Kunstgebouw.