Blijvende laatste rustplaats Rozenburg

Rozenburg – Rozenburg kunnen ook in de toekomst kiezen voor een laatste rustplaats in eigen dorp. Met de komst van 200 nieuwe graven kan de Algemene Begraafplaats in 2013 weer 40 jaar vooruit.

Gemiddeld zijn er in Rozenburg 60 begrafenissen per jaar. De ongeveer 1055 graven tellende begraafplaats aan de Molenweg is bijna vol. Nu al maakt de deelgemeente op het huidige terrein plaats door bijvoorbeeld bestaande paden te versmallen. Op korte termijn moeten er door uitbreiding graven bij komen. Haast was plotseling geboden door een misverstand over de ruimingstermijn met de gemeente Rotterdam. Het bleek dat er minder plaatsen op de bestaande ruimte beschikbaar zouden komen dan aanvankelijk werd gedacht.

De uitbreiding van de Algemene Begraafplaats vindt aan de westzijde plaats. Dit sluit aan op de aula en het rouwcentrum. Op de uitbreidingslocatie is een klein bosgebied. Het merendeel van die bomen moet worden gekapt. Voor de privacy van zowel de bezoekers van de begraafplaats als de bewoners van de naastgelegen Rembrandtresidence komt er een (nieuwe) groenstrook.

Even zag het er naar uit dat de begraafplaats het slachtoffer van de bezuinigingen zou worden. Voorzitter van het Dagelijks Bestuur Ria de Sutter heeft toen contact met burgemeester Aboutaleb van Rotterdam opgenomen. In Rozenburg ligt de begraafplaats – net zoals in iedere andere plaats – uitermate gevoelig. ‘We gaan hier piëteitsvol met de doden om.’ Aboutaleb zorgde er vervolgens voor dat de uitbreiding toch door kan gaan.