Boekpresentatie De Tegenaanval

Den Helder – Vorige week verscheen het boek De Tegenaanval van Henk Bussemaker (87) en Janet van Klink (31). De auteurs overhandigden in Den Helder het eerste exemplaar aan commandant Zeestrijdkrachten luitenant-generaal der mariniers Rob Verkerk. 

 Het verhaal van Anton is indirect zijn verhaal en dat van veel andere marinemannen en hun gezinnen 

De biografie over marineofficier Anton Bussemaker (1900-1941), uitgegeven door WalburgPers, is eerste boek van de uit Rockanje afkomstige Janet, die al jaren als freelancer aan kranten is verbonden. Zij schreef het met de zoon van Anton. Henks dochter minister Jet Bussemaker van OCW was bij de uitreiking aanwezig.

Onderzeebootcommandant Bussemaker behaalde met Hr.Ms. O 16 in de nacht van 11 op 12 december 1941 het eerste belangrijke succes van de geallieerden na de Japanse aanval op Pearl Harbor. De onderzeeboot torpedeerde op spectaculaire wijze vier Japanse troepentransportschepen. Bussemaker kreeg de Militaire Willems-Orde. Postuum. De O 16 liep op 15 december 1941 op een mijn. Van de bemanning overleefde één man. De auteurs beschrijven aan de hand van officieel archiefmateriaal en persoonlijke brieven het levensverhaal van Bussemaker. Onder de mannen die in de onderzeeboot achterbleven bevonden zich twee geboren Hellevoeters, waaronder Janets oudoom. ‘Het verhaal van Anton is indirect zijn verhaal en dat van veel andere marinemannen en hun gezinnen.’

Walburgpers.nl