Boottocht van geuzenstad naar sleutelstad

De geuzen komen eraan! Twee historische schepen vertrokken afgelopen maandag vanuit Brielle om Leiden morgenavond te bevrijden van de Spaanse bezetter.

De geuzentocht is in de zestiende eeuw echt afgelegd. Na de inname van Brielle op 1 april 1572 bevrijdden de geuzen andere Nederlandse steden. Leiden volgde overigens pas op 3 oktober 1574. De vierdaagse boottocht is een initiatief van de 3 October Vereeniging uit Leiden, die de jaarlijkse festiviteiten rondom de bevrijding van de sleutelstad organiseert. De vereniging bestaat dit jaar 125 jaar. Met de aankomst van de geuzen op donderdagavond begint de officiële viering van het jubileum. De tocht gaat van Brielle via Rotterdam, Schoonhoven, Gouda, Alphen aan den Rijn naar Leiden. Het is niet mogelijk om de originele route van de illustere voorgangers te varen.

De Brielse 1 April Vereniging ontving de Leidse gasten in historische kleding. Daarna volgde een rondleiding door de geuzenstad. Iedere dag gaan er andere gasten, vooral sponsors, aan boord.

‘De omstandigheden op de schepen zijn wel van deze tijd. Op de laatste dag eten we wel de traditionele hutspot, haring en wittebrood,’’ aldus André de Jong van de Leidse lustrumcommissie.