Bouwen op ‘De Rots’ in 2013

Volgend jaar gaat de eerste paal de grond in voor woningbouw op ‘De Rots’. Wethouder Ies Klok (D66) ziet geen belemmeringen om zo snel mogelijk te bouwen voor de jeugd van Rockanje.

Koper Woonbedrijf

De gemeente kocht in 2010 locatie ‘De Rots’ aan de Dorpsweg van een projectontwikkelaar, nadat omwonenden zich hadden verzet tegen de komst van een massaal, kolossaal gebouw. Voor het zomerreces koos de gemeenteraad voor de komst van benedenbovenwoningen aan de Dorpsweg. De verkoop van het Woonbedrijf leidt waarschijnlijk in december tot een overeenkomst. Dan kan de koper starten met de ontwikkeling van de bouwlocatie. Wethouder Ies Klok ziet het als zijn verplicht om te voldoen aan de vraag naar woningen voor starters. Hij wil de bouwaanvraag dan ook zo snel mogelijk rond hebben. ‘De koper van het Woonbedrijf weet dan ook waar die aan toe is,’ legde de wethouder maandag in een commissievergadering uit. Hij zet nu al een architect en projectleider aan het werk.

 

‘Plotselinge haast’

Nathaly Boelhouwer van de actiegroep Houd Rockanje Laag vindt Klok veel te hard van stapel lopen. Zij maakte deel uit van de werkgroep die na de aankoop door de gemeente met een breed gedragen bouwplan moest komen. Dit bleek onmogelijk. ‘Houd Rockanje Laag’ en oppositie Partij Westvoorne vinden de twee-onder-één-kapwoningen beter bij het dorps karakter passen dan de benedenbovenwoningen. ‘De evaluatie van het burgerparticipatietraject wordt niet eens afgewacht,’ aldus Nathaly Boelhouwer. ‘Waarom zo’n haast? Na de aankoop lag het project anderhalf jaar stil. Nu is er de haast om verder te gaan met de ontwikkeling van een bouwaanvraag nog voordat er een eventuele koper van het Woonbedrijf is.’  Wethouder Klok vindt juist dat er in dit plan bepaald geen sprake is van ‘haastige spoed’. Na jaren wordt er gebouwd.

 

‘Niet op de handrem’

Het vertrouwen in de politiek van Houd Rockanje Laag daalde tot een dieptepunt toen een raadsmeerderheid voor de benedenbovenwoningen koos. Nathaly Boelhouwer benadrukte dat er jarenlang ook politieke steun voor het dorps karakter was. Aan het einde van het burgerparticipatieproces namen de raadsleden een andere beslissing. Raadslid Piet Beukelman (CDA) is echter blij met de voortgang. ‘Misschien had de projectontwikkelaar beter zijn plan dat ook binnen het bestemmingsplan paste kunnen bouwen. Nu zijn er nog steeds burgers niet tevreden. Dit kostte de gemeente onnodig veel geld en kritiek,’ merkte hij wrang op. Ruud Dukker (VVD) vindt dat er geen sprake is van een massaal en kolossaal gebouw en ziet geen enkele reden om op de handrem te gaan staan. PvdA’er Corry Langendoen begrijpt de teleurstelling, maar is blij voor mensen die in Rockanje willen wonen. D66-farctievoorzitter Wim Hartog noemde het bovendien vreemd dat de inspreekster conclusies trekt; terwijl het rapport nog niet op tafel ligt.

Besprekingen verkoop

Oppositiepartij Partij Westvoorne concludeert dat de wethouder met zijn plotselinge haast weer onnodig veel geld over de balk gooit. Ies Klok belooft dat het totaalbedrag niet boven de 1,3 miljoen uit komt. De gemaakte kosten neemt hij in de besprekingen over de verkoop mee.