Bouwvergunning Koepel Zeeburg

Vorige week dinsdag heeft burgemeester De Jong in het gemeentehuis te Rockanje de bouwvergunning voor Koepel Zeeburg aan het bestuur van de gelijknamige stichting overhandigd.

Deze is door de leden van het bestuur, de heren Gorzeman (voorzitter), Wassenaar (secretaris) en Braber (penningmeester), aangevraagd voor de herbouw van het gebouw uit 1742.
Vanaf midden achttiende eeuw was, de ongeveer 13 meter hoge, Koepel Zeeburg o.a. in gebruik als vergaderruimte voor het Hoogheemraadschap. In 1942 moesten echter alle gebouwen aan de Oostvoornse boulevard vanwege de komst van de Atlantikwall op bevel van de Duitse bezetter weg. Daarom werd ook de koepel, na precies tweehonderd jaar de kust te hebben gesierd, gesloopt.
Stichting Koepel Zeeburg is op 25 april 2006 opgericht. Hun doel, herbouw, bleek op de oorspronkelijke locatie niet haalbaar te zijn. De bestuursleden streven er naar om het karakteristieke gebouw aan de Strandweg in Oostvoorne te doen herrijzen. Het is nu zaak dat er daar voldoende geld bij hen voor binnenkomt. Na de overhandiging van de bouwvergunning heeft de ondertekening van de akte van uitgifte in erfpacht met medewerking van notaris Moerland uit Brielle plaatsgevonden.
Brug 2006 heeft een promotieanimatiefilm over de koepel geproduceerd. Deze is via YouTube te bekijken.