Brielle in beroep tegen windmolens

BRIELLE – De gemeente Brielle stapt naar de rechter om de plaatsing van acht windmolens tussen de Europaweg en het Hartelkanaal van hotel De Beer tot aan de Brielsebrug te voorkomen. Een eerdere poging om de vergunningverlening door de Rotterdamse collega’s te stoppen mislukte.

Brielle vindt dat de windmolens het cultuurhistorisch karakter van de binnenstad ernstig aantasten. De vestingstad heeft schootsvelden die open moeten blijven. Ook de zichtbeleving vanuit de stad wordt drastisch anders. ‘Lopend door de binnenstad met zicht op de windturbines geeft niet het gevoel te lopen door een mooie middeleeuwse stad met een vesting die van nationaal belang is te behouden in haar huidige vorm.’ Bovendien bleek uit onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen dat windmolens vooral ’s nacht aanzienlijke geluidsoverlast veroorzaken.

In totaal ontving Rotterdam twaalf zienswijzen, maar zag hierin geen aanleiding om de omgevingsvergunning te herzien. Tot en met 17 februari kan beroep bij de bestuursrechter worden ingesteld. Het Brielse bestuur ziet de windmolens liever op de Tweede Maasvlakte.