Brielse bootbewoners moeten thuishaven verlaten

Het wonen en langdurig verblijven op een boot in de haven van Brielle is verboden.  Huidige bootbewoners  krijgen nog tot 1 januari 2018 de tijd om nieuwe huisvesting te betrekken.

De haven van Brielle heeft een belangrijke toeristische en recreatieve rol. Het dagelijks bestuur vindt dat illegale permanente bewoning niet past in de bedoeling en de functie van de haven. Overnachten op een boot mag in de toeristenmaanden daarom nog maximaal veertien achtereenvolgende dagen en alleen in de passantenhaven. Tussen 1 oktober en 1 april is dit helemaal verboden.

‘Verworven recht’

Bootbewoners zijn boos dat ze moeten vertrekken. Permanente bewoning in de haven is twintig jaar lang wel gedoogd. Ook zien ze het nut er niet van in. In de zomer houden ze geen plaats bezet, want dan liggen ze op het Brielse Meer of elders. Ze waarschuwen dat de haven in de wintermaanden straks leeg is als er weinig toeristen met hun boot in de geuzenstad aanmeren.

Oppositiepartij SP is als enige politieke partij tegen het gedwongen vertrek. Raadslid Erik Bunte vindt de term ‘illegale bewoning’ vreemd. ‘Als dat zo lang wordt geaccepteerd zonder noemenswaardige incidententen moet je spreken van een verworven recht.’ Hij vindt dat de gemeente de bootbewoners niet mag opzadelen met herhuisvesting en de daarmee gepaarde kosten. De PvdA denkt hier anders over. Permanente bewoning van een recreatiewoning is eveneens niet toegestaan. ‘Vijf jaar is een heel redelijke termijn voor mensen die iets anders zoeken. Mensen die voor hun werk moeten verhuizen moeten dat soms binnen vijf maanden doen,’ stelt raadslid Yvonne de Groot. Zij vindt dat toerisme eindelijk de plek moet krijgen die het verdient.

Overeenkomst

Ook wethouder Klaas Schipper (VVD) vindt dat bootbewoners voldoende tijd hebben om vervangende woonruimte te vinden. De aanpassing van de Havenverordering valt samen met een nieuwe overeenkomst met de havenmeester. Hij moet toezien dat niemand meer op een boot overnacht.