Brielse burgermeester wil goede sloten

BRIELLE – Burgemeester Betty van Viegen van Brielle roept alle inwoners op hun huis goed te beveiligen. Vorig jaar verdubbelde bijna het aantal inbraken in haar gemeente.

Inbrekers sloegen in 2011 82 keer in Brielle toe. In 2010 deden inwoners nog 42 keer aangifte van inbraak. Het terugdringen van het aantal inbraken heeft voor het gemeentebestuur prioriteit. Van Viegen benadrukt dat een woning die voldoet aan het Politiekeurmerk Veilig Wonen (PKVW) 95 procent minder kans op inbraak heeft. ‘Als ze willen komen inbrekers altijd binnen, maar met goede sloten en verlichting gaat dit toch veel minder makkelijk.’’

De gemeente wil de eigen verantwoordelijkheid van de bewoners duidelijk maken via berichten in de krant, op de website of tijdens wijkavonden. Inbrekers slaan in zowel huur- als koophuizen toe. Daarom is de burgemeester in overleg met de woningcorporatie Vestia om de achterpaden in de woonwijken veiliger te maken. De gemeente probeert zelf de omgeving veiliger te maken door middel van straatverlichting, het snoeien van het groen en het schoonhouden van de wijk.

Niet alleen in Brielle zijn de dieven een punt van zorg. Op heel Voorne-Putten was er vorig jaar sprake van een sterke stijging van het aantal woninginbraken.