Zwartewaal is wel gastvrij
De Brielse politiek heeft flinke kritiek op een onderzoek naar de polarisatie en de verhouding tussen bevolkingsgroepen in de gemeente Brielle. Het bureau voor gelijke behandeling RADAR meldt dat de kans kleiner is dat een nieuwe inwoner van Brielle of Vierpolders wordt weggepest dan van Zwartewaal.
Plekje vinden
Radar interviewde achttien personen, waaronder ambtenaren, politie, jongerenwerk, vluchtelingenwerk, bestuursleden van de dorpsraden en inwoners. Ze vinden dat de aard en omvang van de problematiek in vergelijking met andere plaatsen in Nederland meevalt. Tijdens de gesprekken kwam echter wel meermaals een incident in Zwartewaal ter sprake waarbij buurtgenoten een gezin uit voormalig Joegoslavië drie of vier jaar geleden zouden hebben ‘weggepest’. Een dader is nooit gepakt en het motief is nooit uitgesproken. Zes à zeven jaar gelden zou hetzelfde gebeurd zijn met een Somalisch gezin. Volgens de geïnterviewden zullen vluchtelingen of ‘buitenlanders’ heel moeilijk een ‘plekje in de gemeenschap vinden’, die erg gesloten is en waarin familiebanden een sterke rol spelen. De Brielse politiek besprak zowel vorige week maandag als woensdag het rapport.
‘Pools theehuis’
De bevindingen van RADAR zijn niet herkenbaar. Zwartewaalse politici vinden het dorp helemaal niet ongastvrij voor ‘buitenlanders’. Zowel PvdA-commissielid Aart van Kapel als wethouder Wilbert Borgonjen hebben nooit problemen met de Midden en Oost-Europeanen (MOE-landers) die nu in het dorp wonen. Toch is hun komst iets waar RADAR zich voor heel de gemeente Brielle zich zorgen om maakt. ,,In de wijk Rugge zitten ook MOE-landers. Soms hebben de buren er een half jaar geen last van. Dan komt er ineens een andere groep die Pools bier drinkt en Poolse liedjes zingt. Na drie maanden zitten er weer anderen, ’’ illustreerde fractievoorzitter Tijmen Zaal (OLP). Hij vraagt zich alleen of wat voor voorzieningen de gemeente voor hen kan treffen. ‘Poolse mannen in een theehuis’ gaat volgens hem niet werken.
‘Tendentieus onderzoek’
Raadslid Wim Smit (D66) noemde het RADAR rapport ‘tendentieus’. Met achttien geïnterviewden, waarvan de meeste geen inwoner van de gemeente Brielle zijn, vond hij de conclusies toch heel mager onderbouwd. Desondanks lijkt er in de gemeente Brielle ‘meer aan de hand te zijn dan aan de oppervlakte merkbaar is’. De politiek wil vaker over de problematiek spreken en de mening van de burger peilen. Mogelijk krijgt het uit 759 bestaande inwoners burgerpanel een vragenlijst voorgelegd. De gemeente heeft tevens overleg met woningcorporatie Vestia.