Cursussen lokale politiek

VOORNE – In maart 2014 zijn er weer gemeenteraadsverkiezingen. De drie gemeenten op Voorne willen hun inwoners met een cursus lokale politiek klaarstomen voor een politieke carrière. Brielle heeft al een wachtlijst.

Veel inwoners denken aan een politieke carrière. Maar, hoe pak je dat aan? Wat komt daar allemaal bij kijken? In de gemeente Brielle blijken veel inwoners zich dit af te vragen. Want, de belangstelling is enorm. Het maximum aantal cursusplaatsen in de geuzenstad was 25. Nu moeten er zelfs twee cursussen voor 30 personen worden gegeven èn is er nog een wachtlijst.

Tijdens zes avonden vergroten Brielse politici in spé hun kennis over de politiek in het algemeen, over de gemeentepolitiek in het bijzonder, verkiezingen en media. Ze leren vaardigheden die een raadslid nodig heeft, zoals debatteren, en bezoeken een raadsvergadering. De organisatie ProDemos geeft de cursus.

In Westvoorne leren de cursisten van de burgemeester en de raadsgriffier vanaf woensdag 23 januari in de drie avonden de basisbeginselen van de lokale politiek. Deze minicursus is niet zozeer bedoeld om actief in de lokale politiek te worden, maar om te informeren. Hoe worden beslissingen genomen? Hoe kun je als burger ook buiten de raad invloed uitoefenen? Voor de cursus zijn nog plaatsen beschikbaar.

Ook buurgemeente Hellevoetsluis wil inwoners wegwijs maken in de lokale politiek. De gemeente sluit zich waarschijnlijk aan bij de Brielse aanpak. Het onderwerp komt donderdag 31 januari in de commissie Algemene Zaken en Middelen aan de orde.