D66 Westvoorne aanwezig bij het congres van de Lib Dems in Newcastle.

D66 Westvoorne aanwezig bij het congres van de Lib Dems in Newcastle.
Op 9, 10 en 11 maart was een afvaardiging van D66 Westvoorne aanwezig bij het congres van de Libdems (Liberal Democrats) in Newcastle Engeland. Het congres vond plaats in “The Sage” een hypermodern gebouw, ontworpen door Norman Foster (van de koepel van de Rijksdag in Berlijn). De reis (op eigen kosten) was door een D66-lid georganiseerd voor geïnteresseerden.

Onder de deelnemers waren raadsleden en fractievoorzitters van grote en kleine plaatsen uit heel Nederland. Interessant om met elkaar de dingen te bespreken die met plaatselijke politiek samenhangen. Burgerparticipatie, campagnevoeren, dualisme, allerlei zaken kwamen aan bod. Daarnaast was ook het contact met de Engelse Lib Dems verfrissend. Op het congres werd o.a. over zaken gesproken als hervorming van de National Health Services, een extra belasting voor miljonairs, maar ook het homohuwelijk.
Op zaterdagavond hadden we een korte ontmoeting met Nick Clegg in de hotellobby. De week voor het congres was hij nog in Nederland voor bezoeken aan Mark Rutte en Alexander Pechthold. Toen hebben we hem verschillende keren in interviews op televisie kunnen zien en horen. Zijn Nederlandse moeder heeft ervoor gezorgd dat hij zeer goed Nederlands spreekt. Hij waardeerde onze komst naar Newcastle en nam echt tijd om wat vragen te beantwoorden. Nog even met z’n allen op de foto en op naar de volgende afspraak. Wij hadden ondanks de drukte van het congres ook nog tijd om Newcastle te ontdekken. Onder leiding van een professionele gids liepen wij langs het standbeeld van Earl Grey (een echte graaf en van de thee), bewonderden wij de vele bijzondere bruggen over de rivier de Tyne, liepen we langs de eerste Mark & Spencers, hoorden we dat de golfsport hier ontstaan is, passeerden we vele mooie gebouwen en kerken met schitterende glas in lood ramen (de glasindustrie was vooraanstaand) en hoorden we vele verhalen over de historie van de pubs en kroegen.
Het was een leuk en leerzaam weekend bij onze buren aan de overkant van de plas. Voor wie na dit stukje nog een filmische impressie wil, ga naar https://youtu.be/Cc9d6jZWhlM

Onderschrift bij de foto: D66 Westvoorne in de hotellobby met Nick Clegg

Noot voor de redactie: voor vragen kunt u zich wenden tot Wim Hartog tel. 0181-486106 wim.hartog@hetnet.nl