De nieuwe lokale rekenkamer

BRIELLE – De nieuwe lokale rekenkamer van Bernisse, Brielle, Hellevoetsluis en Westvoorne moet een proactieve houding aannemen. In het verleden heeft het controle-instrument van de gemeenteraden te veel onderzoek gedaan naar het verleden.
De Gemeentewet verplicht iedere gemeente in Nederland om een lokale rekenkamer of rekenkamerfunctie te hebben. Het gemeentelijk beleid moet worden onderzocht op doeltreffendheid, doelmatigheid en rechtmatigheid. Gemeenten hebben een behoorlijke vrijheid om dit instrument naar eigen wens in te vullen. Vorig jaar besloten de vier gemeenten om tot een andere invulling over te gaan. De huidige rekenkamercommissies geeft te veel geld uit aan de organisatie. Slechts een kwart van het budget was in 2009 bestemd voor “directe onderzoekskosten”. De drie leden kregen toen ieder een vergoeding van 10.000 euro. Met het onderzoeksbudget kan één onderzoek per jaar worden uitgevoerd, dat betrekking heeft op alle gemeenten. Als een gemeente een eigen onderzoek wil dan moet daar apart voor worden betaald.

De griffiers van de vier gemeenteraden hebben nu drie opties liggen: de huidige vorm met andere mensen en een andere taakopvatting, aansluiten bij de Rekenkamer van Spijkenisse of een commerciële partij uitvoering laten geven aan de rekenkamercommissie. De komende maanden worden de mogelijkheden uitgewerkt. Van de rekenkamer wordt onderzoek naar een actueel thema verwacht, lopende ontwikkelingen en beleidsvoornemens. Ook wordt er gekeken naar financiën en benoemingstermijn.

Het huidige samenwerkingsverband loopt nog tot 1 september.