Rozenburg – Rozenburg gaat de komende jaren een aantal uitdagingen wat betreft de woningmarkt aan. Eén daarvan is het verbeteren van de doorstoom in het ‘industriedorp’. Dit staat in de ‘Update woningmarktonderzoek Rozenburg’ omschreven.
Lastig
Rozenburgers verhuizen volgens het onderzoek weinig. Dit maakt het creëren van doorstroom op de woningmarkt lastig. Starters zouden eigenlijk hun weg moeten vinden in de bestaande voorraad. Bewoners van die goedkopere huur- of koopwoningen – met een inkomen dat niet meer daarmee correspondeert – zouden daarom moeten doorschuiven naar een hogere prijscategorie. De groep oudere Rozenburgers, die nog in deze woningen woont, dienen idealiter op hun beurt de nieuwe appartementen in het dorp te betrekken. Zij zijn echter tevreden met de bestaande situatie, want zij wonen ‘goedkoop, kennen de buurt en de buren’.
Begeleiden
Een oplossing om de doorstroom te verbeteren is het begeleiden van ouderen bij het vinden van een andere woning. Zij kunnen advies en hulp gebruiken over onder andere de verkoop van de huidige woning, het zoeken naar een nieuwe en het verhuizen van de inboedel. Dit is uiteindelijk geen wettelijke taak, maar de lokale overheid of een corporatie kan een rol spelen. Andere mogelijkheden om de Rozenburgse woningmarkt een impuls te geven zijn het aanbieden van andere woningtypen. Naast appartementen kunnen bijvoorbeeld patio- of kangoeroewoningen worden aangeboden. Ook het duiden van servicegebieden, speciale locaties die geschikt zijn voor ouderen, staat als aanbeveling in het onderzoeksrapport vermeld.
Imago
Andere uitdagingen waar Rozenburg mee te maken heeft zijn het aantrekken van jonge gezinnen en het verbeteren van het imago. De plaats zou anders nog meer vergrijzen. Omliggende gemeenten hebben niet alleen hetzelfde doel, maar ook een beter imago. Rozenburg wordt nu hoofdzakelijk geassocieerd met industrie, de slechte bereikbaarheid en staat bekend als een ‘gewoon dorp’. Het verbeteren van het imago is belangrijk voor het aantrekken van nieuwe inwoners.
De Stadsregio begint dit jaar een project dat is gericht op de krimp in de regio Voorne-Putten. Morgen – donderdag 17 februari – bespreekt de deelgemeenteraad het woningmarktonderzoek.