Dubbeltentoonstelling “Getrouwd in Brielle”

Begin 1957 speelde Christina Versluis – van Eysden voor de opening van het vernieuwde stadhuis in een gefilmd toneelstuk de bruid.  Drie jaar later trouwde ze er echt. Afgelopen vrijdag bekeek de Brielse zichzelf bij de opening van de dubbeltentoonstelling “Getrouwd in Brielle”.

Willem en Charlotte en andere Brielse huwelijken

 

Openingshuwelijk

“Getrouwd in Brielle” startte met een huwelijk. Gemeentesecretaris Wim van Noord verbond als “buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand” dominee Egbert Rietveld en burgemeester Betty van Viegen in de echt. De wethouders Wilbert Borgonjen (CDA) en Dick Verbeek (D66) waren hun getuigen. Van Noord bevestigde onder het toeziend oog van een stampvolle raadszaal officieel het samenwerkingsverband tussen de Culturele Commissie van de Sint Catharijnekerk en het Historisch Museum Den Briel. Aansluitend lieten de pasgetrouwden – om het feest helemaal compleet te maken – voor het stadhuis duiven los. De tentoonstelling vindt in zowel de kerk als in het museum plaats.  ‘We hopen hiermee de cultuurhistorische identiteit van Brielle te versterken en meer bezoekers naar het museum en de stad te trekken,’ benadrukte wethouder Verbeek. Deze samenwerking sluit aan bij  citymanagement; het project dat Brielle op de kaart moet zetten.

 

Oranjehuwelijk

In de dubbeltentoonstelling staan prins Willem van Oranje (1533-1584) en zijn derde vrouw Charlotte de Bourbon (1546-1582) centraal. Hun huwelijk werd op 12 juni 1575 in de Sint Catharijnekerk voltrokken. Een glas-in-loodraam in de Brielse kerk herinnert aan deze bijzondere gelegenheid. Het Koninklijk Huisarchief heeft  voor de tentoonstelling de originele huwelijksakte in bruikleen gegeven, die is in een museumzaal te zien. Ook de bruidsparen die na de vader des vaderlands en zijn Charlotte in Brielle in het huwelijk traden zijn dominant aanwezig. De vele bruidsjaponnen, huwelijksaankondigingen, trouwboekjes en foto’s zijn het resultaat van een oproep in de media. Het filmpje waarop Helena Maria Veenenbos (Christina van Eysden) met Jacob Kluit (Kees van der Knoop) in de stijl van 1812 trouwde is in de kerk te bekijken. Op 16 september 1960 werd zij overigens door burgmeester Van Zwieten met Frans Versluis echt in de echt verbonden. Haar trouwjurk vermaakte ze later tot een doopjurk en ligt nu in het museum tentoongesteld.

 

Herinrichting

De tentoonstelling is de laatste in het oude Historisch Museum Den Briel. Vorige week dinsdag heeft de gemeenteraad groen licht voor een grote herinrichting gegeven. Op 29 maart 2012 opent het hernieuwde museum zijn deuren. Vanaf zondag 30 oktober is het daarom dicht. “Getrouwd in Brielle” is nog tot en met zondag 11 september te zien. Alleen op maandag is de tentoonstelling gesloten.