Duurzaamheidsbeleid Westvoorne

De gemeente Westvoorne staat op plaats 250 van de 393 meest duurzame gemeenten in Nederland. De komende jaren wordt er verder geïnvesteerd in duurzaamheid.

390 Huurders van het gemeentelijk Woonbedrijf kunnen binnenkort een brief verwachten. Ze krijgen de mogelijk om zonnepanelen op hun woning te plaatsen. De gemeente heeft huizen geselecteerd die in aanmerking komen. ‘We hopen natuurlijk dat iedereen meedoet,’ aldus wethouder Bert van der Meij (Partij Westvoorne).

De zonnepanelen worden geplaatst tegen een huurverhoging. Huurders betalen gemiddeld zo’n 22,50 euro meer aan huur per maand. Daar tegenover staat een verwachte besparing aan energiekosten van ruim 35 euro per maand.

Bij maximale deelname worden bijna 3200 zonnepanelen geplaatst, gemiddeld acht per woning. De gemeente investeert, mits iedereen meedoet, 1,2 miljoen euro in de zonnepanelen op huurwoningen.

Particuliere huiseigenaren en bedrijven konden al via groepsaankoop zonnepanelen aanschaffen.

Verbouwing

Westvoorne neemt plaats 250 in van de Nationale Monitor Duurzame Gemeenten 2015 is opgesteld door Telos, verbonden aan het Tilburg Sustainability Center van de Universiteit van Tilburg. De hoogste score van de gemeenten op Voorne-Putten. De gemeente heeft zich vrijwillig aangesloten bij de klimaatcoalitie. In 2020 moeten de meeste huurwoningen het energielabel B hebben. Zo’n tien huurwoningen in Oostvoorne en Rockanje staat na de zomervakantie nog iets anders te wachten. Een blok huizen uit de jaren zestig en zeventig worden ‘nulopdemeterwoningen’. ‘De bewoners wekken net zo veel op als dat ze verbruiken,’ legt van der Meij uit. De verbouwing kost een paar dagen. In die tijd worden de woningen voorzien van nieuwe geïsoleerde wanden, kozijnen, een dak, warmtepomp en zonnepanelen. ’Het gaat om een pilot. We zijn de eerste gemeente op Voorne-Putten en willen hiermee ervaring opdoen.’

Oplaadpalen

In Westvoorne staan nu twaalf oplaadpalen voor elektrische auto’s. Over twee jaar staan er 35. In iedere wijk tenminste één paal. Ook bij de parkeerplaatsen bij het strand op de Eerste en Tweede Slag kunnen automobilisten ‘stekkeren’.