Educatief centrum Slag Baardmannetje

Een groep enthousiastelingen maakt zich hard maakt voor de komst van een zeehondencrèche aan de Noordoever van het Oostvoornse Meer. Ze hopen volgend jaar de eerste dieren te kunnen helpen.

De groep laat zich niet afschrikken door Stellendam. Vorige week opende daar een zeehondenopvang bij de Expo Haringvliet, gerund door de stichting A Seal. De opening van de tweede opvang in het land kwam voor Tanya Huizer van het Burgerinitiatief Zeehondenopvang in Westvoorne als een verrassing. De milieukundige zet zich al maanden in voor de crèche en gaat door met het maken van plannen. Zij wil gebruikmaken van de ontheffing om dieren op te vangen van de Zeehondencrèche Pieterburen. ‘Wij denken zelfs aan een compleet educatief centrum. Daarin komen exposities over de Voordelta, de Maasvlakte en duurzaamheid,’ vervolgt Huizer. Zij is al in onderhandeling met grote bedrijven in de regio. ‘Maar, ik kan daar verder nu nog niets over kwijt.’ Ook krijgt het Burgerinitiatief steun van de gemeente Westvoorne. Een educatief centrum trekt toeristen naar Voorne-Putten en zet de gemeente Westvoorne als toeristische gemeente op de kaart. De gemeente probeert ook al het informatiecentrum FutureLand van de Maasvlakte naar het Oostvoornse Meer te verhuizen.

Het educatief centrum moet komen bij Slag Baardmaantje. Die locatie heeft Westvoorne begin dit jaar uit de veelbesproken veiligheidscontour weten te houden. Binnen die contour is geen bebouwing meer toegestaan.

Sinds begin dit jaar wedijveren Goeree-Overflakkee en Westvoorne om een zeehondenopvang in één van de gemeenten. Voor het welzijn van de Zeeuwse en Zuid-Hollandse zeehonden is het beter om ze in de buurt op te vangen. De zwakke dieren hoeven niet langer een vier uur durende reis te maken naar het Groningse Pieterburen.