Een eeuw ‘Apostolisch Genootschap in Rockanje’

Burgemeester Peter de Jong ontving donderdagmiddag het boek ‘Het Apostolisch Genootschap in Rockanje. Een wandeling door 100 jaar geschiedenis’. Vorig jaar bestond het Genootschap precies een eeuw.

Tram

Tijdens de jubileumviering op de laatste dag in september ontstond de vraag naar een tasbare herinnering. Verschillende mensen gingen daarna aan het schrijven. In het ongeveer 90 pagina’s tellende boekje onder redactie van Huib Roskam en Abe van Lenningh staat nu de geschiedenis beschreven. In het begin van de vorige eeuw begonnen twee families thuis samenkomsten te houden. Het Genootschap groeide en betrok in 1914 een pand aan de Molendijk. ‘Op de voorkant van het boek staat een afbeelding van de tram naar Oostvoorne. Dat is niet zonder reden. Want, zelfs Rotterdammers kwamen zo naar ons in Rockanje,’ weet voorganger Jan van Weenen. Sinds 1971 zit het Genootschap aan de Dwarsweg. Burgemeester Peter de Jong kreeg vorig jaar in het kader van het jubileum al een rondleiding door het gebouw.

Het boek is in eigen beheer uitgegeven en kan alleen op aanvraag worden besteld.

Gemeenschappen

Het Apostolisch Genootschap is een vrijzinnige geloofgemeenschap die haar wortels heeft in de joods-christelijke traditie.  De 16.000 lidmaten ontmoeten elkaar in 80 gemeenschappen. Eén daarvan is in Rockanje gevestigd. Dit Genootschap heeft ongeveer 150 lidmaten.

Voorganger Jan van Weenen reikte het eerste exemplaar uit