Eén rekenkamer Voorne-Putten?

BRIELLE – Het gemeentebestuur van Brielle geeft aanzet tot een rekenkamer Voorne-Putten. De geuzenstad sluit zich aan bij de rekenkamer Spijkenisse.

Een lokale rekenkamer is voor gemeenten verplicht. De invulling verschilt. Spijkenisse heeft een eigen rekenkamer. Bernisse, Brielle, Hellevoetsluis en Westvoorne hebben een samenwerkingsverband. Op 1 september verstrijkt de benoemingstermijn van de drie leden. Alle gemeenteraden willen van hen af.

Het instrument dat de doelmatigheid, doeltreffendheid en rechtmatigheid van het gemeentelijk beleid moet onderzoeken was in de afgelopen jaren zelf niet efficiënt. Van het budget ging een groot deel naar de organisatie en niet naar onderzoek.

Op dinsdag 3 juli koos de Brielse raad voor aansluiting bij Spijkenisse. Deze rekenkamer werkt efficiënter en levert meer onderzoeken die gericht zijn op één gemeente. Ook heeft Spijkenisse interne controle. Twee leden werken mee aan het onderzoek. De drie andere kijken hier op afstand naar.

Als Bernisse, Hellevoetsluis en Westvoorne later instemmen en Spijkenisse akkoord gaat kan de rekenkamer de naam Voorne-Putten krijgen.