Eerst waterproblematiek aanpakken

De waterkwaliteit van het Oostvoornse Meer moet eerst op orde zijn. Pas dan kunnen de ambitieuze plannen voor het meer worden uitgevoerd.

De dikke, stinkende laag drab van vorige zomer ligt de Westvoornse raadsleden nog vers in het geheugen. Blauwalg teisterde toen het meer. ‘Alles valt of staat met de kwaliteit van het water,’ stelt CDA-raadslid Ebco Vriend. Hij noemt de plannen voor het Oostvoornse Meer – van een zeehondencrèche, een regionaal watersportcentrum, een hotel tot aan een wrakkenmuseum – zeer ambitieus. De plannen kunnen zeker een belangrijke toeristische impuls geven aan het gebied. De waterkwaliteit is cruciaal. Het heeft volgens Vriend geen zin om tonnen in het recreatiegebied te pompen als de mensen door de slechte kwaliteit van het water niet willen komen. ‘Het laatste wat ik wil is geld over de balk gooien.’ Hij wil dat het waterschap Hollandse Delta zorgt dat de waterkwaliteit voor het zomerseizoen weer op orde is en ook de jaren daarna. Een meerderheid van de Westvoornse gemeenteraad steunt het voorstel van oppositiepartij CDA. ‘Het is al jaren een drama. Je houdt nu de druk er op,’ aldus Bert Heijndijk (Gemeentebelangen Westvoorne).

Raadslid Wim Hartog D66 gelooft niet in een snelle oplossing. ‘Iedereen weet dat dit voor deze zomer niet goed is.’ Ook wethouder Jan van Rij (VVD) heeft deze illusie niet. Het waterschap is nu bezig met een onderzoek naar de blauwalg. Hij zou het al mooi vinden als voor de zomer de veroorzaker is achterhaald. Laat staan de oplossing. ‘Je lost het probleem voor de hele plas water niet op door aan één knop te draaien.’ De wethouder belooft snel maatregelen te treffen mocht de laag drab deze zomer weer verschijnen. Hij gaat de komende maanden verder met ondernemers en organisaties over de plannen voor het meer in gesprek.