Einde deelgemeente Rozenburg

Rozenburg – Rozenburg is boos. Bijna precies een jaar na de toetreding tot Rotterdam dreigt ook het doek voor het deelgemeentebestuur te vallen.

Rozenburg geeft samen met de andere deelgemeenten in de regio Rotterdam een reactie op de conceptwettekst over het afschaffen van de deelgemeenten in 2014. Op 23 maart ontvingen zij een brief van minister Donner van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties over het aankomend einde. Hier zijn de deelgemeenten fel op tegen. Het Dagelijks Bestuur van het dorp aan de Waterweg heeft in deze gezamenlijke brief de eigen positie nog eens aangescherpt.

In maart 2010 is Rozenburg een deelgemeente van Rotterdam geworden. Onderdeel van de afspraken over de toetreding was het behoud van een volwaardig deelgemeentebestuur. Dit is later nog eens door de staatssecretaris ondersteund. Het voorliggende wetsvoorstel doet volgens het Dagelijks Bestuur dan ook geen recht aan de toezeggingen aan de voormalige gemeente Rozenburg. De voorwaarden waaronder de Rozenburgers met de toetreding tot Rotterdam hebben ingestemd waren absoluut niet deze.

Na 28 april geven de deelgemeenten van Rotterdam hun reactie aan de minister. Daarna neemt de Tweede Kamer een beslissing over de afschaffing.