Eisen badstrand niet opschroeven

De gemeente moet een nieuw contract sluiten met het recreatieschap over het beheer en onderhoud van het badstrand, waaronder ook de parkeerplaatsen vallen. Het huidige loopt op 1 januari af.

Voor Westvoorne is het verlengen aantrekkelijk. Het onderhoud van het strand kost jaarlijks zo’n 325.000 euro. De gemeente betaalt jaarlijks slechts 72.000 euro aan het recreatieschap. Voor deze bijdrage worden ook nog eens andere Westvoornse recreatiegebieden, waaronder het Oostvoornse Meer en Kaapduin, onderhouden. De Provincie, gemeente Rotterdam en gemeente Spijkenisse nemen het leeuwendeel voor hun rekening. ‘Hun inwoners maken gebruik van ons strand,’ aldus wethouder Jan van Rij (VVD).

De Westvoornse politiek vreest dat het recreatieschap de komende jaren op het badstrand bezuinigt en dringt aan op het maken van harde afspraken. ‘Zorg voor het nakomen van de verplichtingen,’ benadrukt VVD’er Maarten Vinke.

Een goede verstandhouding met de andere partijen die over het recreatieschap gaan is echter belangrijk. De gemeente kan volgens van Rij onmogelijk alleen de kosten voor het badstrand op zich nemen. Hij wil dan ook het liefst het contract voor nog eens twintig jaar verlengen. De wethouder heeft al wel een lijstje met gevoeligheden met het recreatieschap besproken. Zo verandert het tijdstip van opruimen. ‘Maar, we zullen onze eisen zeker niet verder opschroeven om de anderen kopschuw te maken,’ besluit Van Rij.