Evenementen Oostvoorne meest belangrijk

Westvoornaars vinden de lampionnenoptocht in Oostvoorne het belangrijkste evenement van het jaar in de gemeente. Dit blijk uit een enquête over het evenementenbeleid onder 936 inwoners.

Vier op de vijf inwoners (81%) vindt de Oostvoornse lampionnenoptocht belangrijk. Opvallend genoeg bestaat de top-5 van ‘meest belangrijke evenementen’ alleen uit evenementen in Oostvoorne.  Ook de Bos & Burchtfair (75%), Jacoba van Beierendag (71%), Wielerronde (71%) en Burchtfeesten (70%) scoren hoog onder de ondervraagden. De lampionnenoptocht in Rockanje (67%) neemt de zesde plaats in. De Gazonmaaierrace in Rockanje (29%) en het Schuurfeest bij loonbedrijf Groeneveld (22%) scoren het laagst van elle evenement en zijn ook het minst bekend. De bezoekers van deze evenementen zijn wel tevreden. De race en het feest zijn goed voor een 7,9.

De bezoekers zijn het meest tevreden over het zomerfeest in Tinte. Het jaarlijkse evenement krijgt van de deelnemers van het nieuwe burgerpanel een 8,2. De lampionnentocht in Oostvoorne, de Bos & Burchtfair en Rockanje Classic Races volgen op de voet en krijgen ook allemaal minimaal een 8. De braderie aan de Raadhuislaan in Rockanje scoort met een 6,8 het laagst. De respondenten die een 6 of lager gaven voor een evenement dat zij bezochten kwamen vaak met een toelichting: de evenementen zijn elk jaar hetzelfde, er zit weinig variatie in, het veroorzaakt geluidsoverlast en na afloop ligt er rommel.

Meer dan driekwart van de ondervraagden vindt het aantal evenementen voldoende. Volgens acht procent zijn het er te veel en veertien procent wil er nog bij. Vooral de oudere Westvoornaar vindt het aantal te veel worden. Mensen die juist meer evenementen willen geven aan de Carribean Night te missen. Ze willen ook meer voor kleine kinderen, jongeren en ouderen en evenementen in de wintermaanden. Negen op de tien ondervraagden vindt Hofwei is een zeer goede evenementenlocatie. Net als de twee dorpspleinen. De dorpskern van Tinte, de Lodderlandsdeijk en Middeldijk in Rockanje zijn volgens de inwoners minder geschikt.

Maandag 2 februari bespreekt de Westvoornse politiek het onderzoek. De gemeenteraad gebruikt de resultaten voor de evaluatie van het evenementenbeleid.