Fractievoorzitter Partij Westvoorne stapt niet op

Fractievoorzitter Emma van Blom van Partij Westvoorne stapt niet op nu blijkt dat er geen sprake is van belangenverstrengeling van wethouder Ies Klok (D66) in de strandhuisjeszaak. Ook biedt de oppositiepartij hem of zijn partner Jacqueline van Hoey Smith geen excuses aan.

 

Fatsoensnormen

De coalitiepartijen VVD, Gemeentebelangen Westvoorne, CDA en D66 dwongen PW tijdens een extra raadsvergadering excuses aan te bieden. De coalitie spreekt van een ‘grove schending van fatsoensnormen’. PW veroordeelde Klok in de media op basis veronderstellingen en zonder concreet bewijs van belangenverstrengeling. Hij zou een persoonlijk belang bij de komst van strandhuisjes in Rockanje hebben, omdat de familie Van Hoey Smith servituten op het strand zou bezitten. Hun fractievoorzitter deed deze uitspraken nog voordat het intern onderzoek, dat al voor BING de onschuld aantoonde, was afgerond. ‘Dan gaat het niet om de inhoud, maar is men slechts uit op het beschadigen van personen,’ concludeerde fractievoorzitter Wim Hartog (D66). De PvdA gooide bovendien ‘olie op het vuur’.

 

Boegbeeld

De VVD is blij nooit met ‘een onbetrouwbare partner’ als PW – met vijf raadzetels de grootste politieke partij – in zee te zijn gegaan. Volgens een emotionele Bert Heijndijk van GBW gaat politiek Westvoorne ‘kapot’ door het gedrag van PW. ‘Wie wordt jullie volgende slachtoffer? Ga eens besturen in plaats van allerlei beweringen de wereld in te brengen.’

De coalitie noemde het ronduit ‘schandalig’ dat PW niet uit zichzelf publiekelijk excuses aanbood. Het CDA diende daarom een motie van bedenkelijkheid in om de partij hiertoe te dwingen. Deze motie had ook betrekking op het opstappen van Van Blom. ‘Zij heeft immers leiding gegeven en was het politieke boegbeeld in deze.’

 

Herstel

Emma van Blom en de PvdA vonden de motie ‘te zot voor woorden’. De tegengestelde berichten over de servituten gaven haar het gevoel dat ‘er iets niet klopte.’ ‘Het is dan onze plicht om duidelijkheid in een onduidelijke situatie te scheppen.’ Uit het  door BING uitgevoerde onderzoek blijkt nu dat Natuurmonumenten toeziet op de bescherming van het strand. Van Blom vermoedt dat er meer bewakers van de servituten zijn.

Burgemeester Peter de Jong hoopt dat het rapport leidt tot het herstel van vertrouwen. Het college van B en W handelt en handelde altijd volgens de Gemeentewet en de Integriteitcode.

Vanwege de afwezigheid van een raadslid staakte het stemmen voor de motie bij zeven tegen zeven. Gisteren – dinsdag 1 november – is er nogmaals gestemd. De uitslag was bij het ter perse gaan van deze krant nog niet bekend.