‘Ga praten met verontruste burgers’

Het dagelijks bestuur van Westvoorne wil de uitbreiding van de melkveehouderij aan de Quacksedijk in Rockanje doorzetten. De familie Tol zou na jaren wachten nog dit jaar moeten kunnen begin, ondanks een uitspraak van de Raad van State.

In het najaar van 2012 stemde de Westvoornse gemeenteraad in met het uitbreidingsplan. De Vereniging Verontruste Burgers van Voorne (VVBV) stapte naar de Raad van State om die alsnog een halt toe te roepen.  Ze vinden dat er veel te veel dieren komen, de bebouwing te massaal en onvoldoende gecamoufleerd. Ook maakt de vereniging zich zorgen om de milieueffecten. De hoogste bestuursrechter van het land gaf de VVBV eind 2013 op dat laatste punt gelijk en vernietigde het bestemmingsplan. Het is onvoldoende duidelijke welke gevolgen de toename van stikstofuitstoot heeft op het nabijgelegen Natura-2000 gebied Voornes Duin. Nader onderzoek is noodzakelijk.

Maar het dagelijks bestuur vindt het voor de familie Tol lang genoeg duren en komt met een oplossing. Een omgevingsvergunning voor een bouwplan. Want de ondernemer heeft al een Natuurbeschermingswetvergunning en een milieuvergunning.

De kersverse commissie Grondgebied mocht zich over de langslepende zaak buigen. PvdA’er Jeroen Merkx vindt het niet kunnen dat de gemeente de uitbreiding ‘met een technische truc’ wil oplossen. Het dagelijks bestuur moet ook luisteren naar de mening van de Verontruste Burgers.  ‘Doe je huiswerk over, hoe moeilijk dat ook is.’  Ook Emma van Blom (Partij Westvoorne) kan zich niet in de oplossing vinden. ‘Je moet je de uitspraak van een rechter aantrekken. Zeker van de Raad van State.’ Zij wil dat de gemeente met de vereniging in gesprek gaat. ‘Als we weer struikelen, dan schiet de ondernemer daar niets mee op.’

Ook de Provincie speelt een belangrijke rol in de uitbreiding aan de Quacksedijk. Het Voornes Duin kreeg in 2008 de status Natura-2000. De Provincie heeft tot nu toe geen beheerplan voor het gebied vastgesteld. Dat had al voor februari 2011 moeten gebeuren. Nu is het onduidelijk wat er precies in de omgeving is toegestaan. Ieder plan heeft een aparte, uitgebreide onderbouwing met mogelijke effecten op het duingebied nodig. D66’er Wim Hartog wil dat de Provincie snel met een antwoord komt.