‘Geen fietspad van Oostvoorne naar Haringvlietdam’

Op mooie zomerdagen is het badstrand van Rockanje bomvol. Als het aan het gemeentebestuur van Westvoorne ligt komen toeristen twaalf maanden per jaar.

Rockanje is van oudsher een populaire badplaats. De concurrentie neemt toe. Ook andere stranden trekken veel publiek, zoals Hoek van Holland, Ouddorp en de Tweede Maasvlakte. Zeker als de metro naar de eerst plaats wordt doorgetrokken.

De gemeenteraad buigt zich momenteel over de Toekomstvisie Badstrand, waarin de ambities voor de komende jaren staan beschreven. Het badstrand moet een familiestrand blijven. ‘We willen gaan schreeuwerige Spaanse toestanden,’ benadrukt CDA-fractievoorzitter Ebco Vriend. De promotie van het strand van Rockanje heeft voor het gemeentebestuur de hoogste prioriteit. ‘Maar met mooi weer hebben we al de maximale capaciteit bereikt,’ stelt wethouder Erik Mulder (D66). Hij ziet daarom veel meer in het heel het jaar door rond trekken van de strandganger. Toeristen moeten op niet-stranddagen vooral voor de natuur naar de kustplaats komen.

Het Natura-2000 gebied is tegelijkertijd een struikelblok voor Westvoorne. Want het genieten van die natuur moet vooral vanaf de bestaande paden gebeuren. Nieuwe ruiterpaden en fietspaden zijn vanwege de beschermde status van het gebied waarschijnlijk onmogelijk. Om diezelfde reden is een langgekoesterd verhard fietspad door de duinen van Oostvoorne naar de Haringvlietdam helemaal uitgesloten. Wel krijgen paarden en honden korte, eigen paden om vanaf de slagen om het badstrand heen te lopen. Zo kunnen ze op mooie dagen toch op het toegestane gedeelte van het strand komen.

Coalitiepartij VVD en oppositiepartij Partij Westvoorne vinden dat de toekomstvisie wel wat ambitieuzer had gemogen. ‘Dit is een realistische en uitvoerbare visie,’ verdedigt de wethouder. De plannen kunnen bovendien op draagvlak rekenen. Burgers, ondernemers en organisaties zijn hierbij betrokken geweest.