Geen fietstunnel

BRIELLE – Briellenaren krijgen geen ‘miljoenen’ fietstunnel of fietsbrug. De nieuwe rotondes blijken vooralsnog veilig voor de zwakke verkeersdeelnemers te zijn.

Met de komst van de rotondes is er nergens op de N218 een oversteek waar fietsers en wandelaars voorrang boven het autoverkeer hebben. Meer dan duizend mensen gaven via een handtekeningenactie aan die toch te willen. Het dagelijks bestuur deed onderzoek naar de mogelijkheid voor een tunnel onder de Thoelaverweg. De aanleg bleek bijna 3 miljoen euro te kosten en technisch zeer gecompliceerd te zijn. Het alternatief, een brug in het verlengde van het fietspad Kaaisingel en de Plantageweg, kost een slordige anderhalf miljoen. Bij de nieuwe rotondes zijn er nog geen ongelukken met de zwakke verkeersdeelnemers gebeurd.  ‘Het lijkt ons een goede zaak als deze optie serieus verder wordt onderzocht, zodat de zwakkere verkeersdeelnemers kunnen kiezen tussen hordelopen over een rotonde of de N218 op een veilige manier kruisen. De verkeersdrukte op deze weg zal in de toekomst namelijk alleen maar toenemen,’ reageerde SP-fractievoorzitter Maarten de Pijper tijdens een commissievergadering.

Wethouder Klaas Schipper (VVD) verwacht echter dat fietsers niet zullen omrijden voor de brug en toch de kortste route zullen nemen; over de rotonde. Hij gaf aan dat als de gemeenteraad dat zelf wil het altijd nog mogelijk is om de tunnel of de brug aan te leggen. Volgens de wethouder zijn de benodigde middelen nu moeilijk in de begroting te vinden.