Geen jongerenplek tegenover historische burcht

Bewoners in Oostvoorne van het nieuwe appartementencomplex Residentie Buitenlust zijn boos nu blijkt dat het naastgelegen grasveld niet alleen wordt gebruikt voor evenementen. De gemeente Westvoorne heeft vergevorderd plannen voor een jongerenontmoetingsplaats (jop), tegenover de eeuwenoude burcht.

Schadeclaims

Op de plek waar ooit de Heeren en Vrouwen van Voorne verbleven staan sinds dit jaar tien luxe appartementen. De prijzen lopen op tot bijna één miljoen euro voor een penthouse. Als het aan de gemeente ligt krijgen de bewoners nog dit jaar buren. Op 8 mei waren zij uitgenodigd om een plaats voor een jop op de Hofwei aan te wijzen. Zij weigerden dit. De omwonenden zijn boos dat ze vooraf niet zijn geïnformeerd over het opnemen van een jop in het nieuwe bestemmingplan Dorpsgebied Oostvoorne. In plaats van een plek aan te wijzen kondigen ze schadeclaims aan.

‘Zwanenmeer’

De gemeenteraad ging eind januari akkoord met het ontwerpbestemmingsplan, waar de jop onder valt. Eind april stelden de raadsleden geld beschikbaar. Wethouder Nico Groenwegen (CDA) gaf aan dat er lang over een locatie is nagedacht. De jeugdraad, politie en het jongerenwerk zijn het met de keuze voor de Hofwei eens. ‘De ideale plek bestaat niet. Dit is de best mogelijke plaats,’ concludeerde de wethouder toen. Fractievoorzitter Bert Heijndijk van Gemeentebelangen Westvoorne vindt het ‘zwanenmeer’ bij de skatebaan aan de Brielseweg echter een betere plek dan de Hofwei. ‘Ze zijn al eerder vanwege last met omwonenden uit het dorp weggestuurd.’

 

Juni

Ook de organisatoren van evenementen zien de jongerenvoorziening bij de burcht waar eeuwen geleden Jacoba van Beieren woonde niet zitten. Het is geen visitekaartje voor evenementen als de Bos en Burchtfair, Jacoba van Beierendag en de serenade, die jaarlijks tienduizenden bezoekers trekken. Het definitieve besluit voor de jop valt tijdens de vaststelling van het bestemmingsplan tijdens de raadsvergadering van juni.