Geen jop, wel een job

De komst van een jongerenontmoetingsplaats (jop) in Oostvoorne is van de baan. Maar vanaf februari rijdt een bus met allerlei voorzieningen voor de jongeren door het dorp.

Jongerenwerker Leander Varekamp van Push wist het meteen toen hij eind vorig jaar de jongerenontmoetingsbus (job) te koop zag staan: dit is iets voor Westvoorne. Een zorgorganisatie uit het noorden van het land had het voertuig een paar jaar geleden voor een bedrag van 45.000 euro omgebouwd voor jongeren. Compleet met keuken, toilet, computers, televisie en radio. De organisatie moest er vanwege interne problemen vanaf. Varekamp wilde de andere potentiële kopers voor zijn en kocht op eigen initiatief de bus voor 8.500 euro.

Wethouder Nico Groenewegen (CDA) is erg blij met de aankoop. Vorig jaar strandde zijn plan om een jop op de Hofwei te plaatsen en moest een andere locatie worden gezocht. De gemeente voerde gesprekken met het jongerenwerk, de politie en bewoners van het Elisabethhof en de Brielseweg. Conclusie: Oostvoorne zit niet te wachten op een jop. Gevreesd wordt voor (nog meer) overlast.

Nu denkt de wethouder een goede oplossing te hebben gevonden. De job kan ook stoppen in Rockanje en Tinte en later mogelijk zelfs in de buurgemeenten Brielle en Hellevoetsluis. Vrijwilligers rijden de bus naar nog te bepalen locaties en een jongerenwerker gaat altijd mee.

De gemeente betaalt een deel van de bus. Het bedrag valt binnen het budget voor het jongerenwerk. Nu dat in Rockanje binnenkort van De Pit naar de goedkopere, voormalige peuterspeelzaal verhuist, is er geld over.

De Westvoornse politiek en de jeugdraad zijn positief.  Alleen oppositiepartij PvdA had toch liever gezien dat de jongeren een vaste plek in het dorp hadden gekregen.