Windmolens bezorgen inwoners slapeloze nachten
De gemeente Brielle is tegen de komst van acht windmolens in de verloren ruimte tussen de N15 en het Hartelkanaal van hotel De Beer tot aan de Brielsebrug. Het dagelijks bestuur protesteert bij de Rotterdamse collega’s.
Onaanvaardbaar
De gemeente Rotterdam wil een projectontwikkelaar toestemming geven om acht windmolens te plaatsen. Met hun hoogte van ongeveer 100 meter steken de turbines ruim boven de 57 meter hoge Brielse Dom uit. Het dagelijks bestuur van Brielle heeft een conceptbrief voor de Rotterdamse collega’s opgesteld. Daarin staat dat de windmolens het cultuurhistorisch karakter van de binnenstad ernstig aantasten. De vestingstad heeft schootsvelden die open moeten blijven. Eerder pleitte daar de Brielse monumentencommissie bij het eigen gemeentebestuur voor. Ook de zichtbeleving vanuit de stad wordt drastisch anders. Dit vindt het college van B en W onaanvaardbaar. ‘Lopend door de binnenstad met zicht op de windturbines geeft niet het gevoel te lopen door een mooie middeleeuwse stad met een vesting die van nationaal belang is te behouden in haar huidige vorm.’
Hart
Bijna alle politieke partijen vinden dat de brief naar ‘Rotterdam’ meer tegenargumenten moet bevatten. Coalitiepartij VVD mist vooral de schade aan het recreatiegebied. Raadslid Yvonne de Groot (PvdA) denkt echter dat de geluidsoverlast ‘het sterkste argument is dat de gemeente kan vinden’. Onderzoeker Frits van den Berg (Rijksuniversiteit Groningen) toonde aan dat het geluid van windmolens vooral ’s nachts hinderlijk is. Dan gaat de wind vaak liggen, maar kan het op grote hoogte extra hard gaan waaien. Rekenmodellen voor geluidsoverlast zijn veelal gebaseerd op windsnelheden op 10 meter hoogte, terwijl de windturbine, zoals straks bij Brielle, vele malen hoger zijn. Door het ontbreken van achtergrondgeluid is het geluid extra goed hoorbaar. Volgens De Groot is dit ook nog eens van cruciaal belang als Brielle in de wijk Meeuwenwoord aan het Brielse Meer wil gaan bouwen. ‘Met deze rapporten slaat je de schrik om het hart,’ reageerde raadslid Bas van der Linden (CDA).
Brief
Alleen oppositiepartij SP reageerde vrij mild. Fractievoorzitter Maarten de Pijper: ‘ik ben bang dat de windmolens er toch gewoon komen. We moeten wel proberen de overlast zo veel mogelijk zien te verminderen.’
Het ontwerpbesluit ligt tot en met donderdag 15 december ter inzage. Wethouder Dick Verbeek (D66) neemt de door de politiek gemaakt opmerkingen mee. Het college van B en W doet op basis hiervan de definitieve brief de deur uit.