Glasdossier bijna ten einde

De sanering van het glas in het buitengebied van Westvoorne is bijna ten einde. Het laatste glas maakt de komende jaren plaats voor stenen.

De gemeente bereikt dit jaar met de laatste zes tuinders een overeenkomst. Er verdwijnt 2,7 hectare meer dan gepland. De komende jaren verschijnen 61 huizen in de plaats van het glas.

Voornes Plantenkwekerij is een belangrijke speler. Het bedrijf aan de Torenweg in Rockanje verdwijnt. Op die locatie komen dertien woningen. Ook wordt een klein natuurgebied aangelegd tegen de kant van de Vleerdamsedijk. Voornes Plantenkwekerij wordt voortgezet in het glasintensiveringsgebied in Tinte. In dit aangewezen glasgebied verrijst minimaal tien hectare aan glas.

Het dagelijks bestuur hoopt het omvangrijke glasdossier met een positief saldo van 7 ton te kunnen sluiten. Dan moet wel de locatie Molenweg/Valweg in Oostvoorne worden ingezet. De opbrengst van de verkoop van dertig bouwkavels is geschat op 2,5 miljoen euro.

De sanering ging op vrijwillige basis. Wethouder Bert van der Meij (Partij Westvoorne) schat in dat ruim 3 hectare glas niet verdwijnt. Glastuinders houden ruim 21 hectare aan papieren glasrechten.